galéria megtekintése

A cafeteria visszavág

2 komment


Varga G. Gábor

Amit a cafeteriatervekről ma tudni lehet, az alapján annyit biztosan állíthatunk, hogy Orbán Viktor ebben az ügyben nem tudta keresztülvinni az elképzelését. Amikor néhány héttel ezelőtt egy rádióinterjúban lényegében bejelentette a cafeteria-rendszer felszámolását, erősen érződött, hogy a miniszterelnöknek a témáról határozott elképzelése van, amelyet politikai célok vezetnek. Kispénzűek és magas jövedelműek egyaránt igen sűrűn vetik fel ugyanis, hogy jobban szeretnének több fizetést kapni például szálláshelyszolgáltatás-alszámla helyett.

Mert a jelenlegi cafeteria-rendszerben nem arra költik a jövedelmüket, amire ők szeretnék. Sok kifőzde él persze abból, hogy a kispénzűek ételre próbálják váltani a szálláshelyre szánt forintokat. S vannak olyanok is, akik csak hírből ismerik a problémakört, mert szerény jövedelmük mellett hírből sem tudják, mi az a cafeteria. A pénzek helyre csatornázásáért cserébe az állam viszont járulék- vagy adókedvezményeket ad. Nem újdonság.

Orbán előtt mindenesetre jól ­kivehető politikai cél lebegett, amit fizetésemelésnek hívnak, és aligha lehet indokolatlannak nevezni. Fifikás magyar politikus persze úgy adna a népnek, hogy azt mások fizetik, de ezen nem lepődünk meg, éppen ilyen intézkedés a rezsicsökkentés is, hogy messzebb ne menjünk.

 

A cafeteria bedarálása elsőre jó ötletnek tűnt, elvégre nem fájt volna a munkaadóknak, az emberek pedig örültek volna, csak hát több apróság jött szembe, amelyet összefoglaló néven valóságnak nevezhetünk. Első körben Brüsszel, amely elmeszelte az Erzsébet-utalvány kedvezményeit. Visszaütött a Fidesz szokásos agresszív módszere: anno nem érdekelt senkit, hogy a franciák kiszorítása a cafeteria-rendszerből szofisztikált módszerekkel, esetleg védhetően történjen.

A valóság része az a tény is, hogy a magyar gazdaság nem bír ki egy jelentős béremelést, no hisz, éppen ezért van szükség kedvezményes adózású pénzátcsatornázásra. Nem elhanyagolható szempont, hogy sok ezer vállalkozás jött létre ezekre a csatornázott pénzekre, ami most szárazra kerülne. S ha már egy komplett gazdasági ökoszisztéma épült fel a cafeteriára, naná, hogy belendülnek a lobbiérdekek, ha mindezt egy tollvonással meg akarják szüntetni. Többek között a mostanság erős érdekérvényesítő képességgel rendelkező turizmus. ( Erőssége amúgy örvendetes.)

Ami ezekben a napokban a cafeteriával történik, az görbe tükre annak, ahogyan a kormányzás a nemzeti együttműködés rendszerében működik. Gondolta volna valaki, hogy a kedvezményes adózású béren kívüli juttatásként készpénzt adhat a munkáltató? Azt már ne is firtassuk, hogy hány HR-esnek, vállalkozónak és könyvelőnek kell újra tanulnia és számolnia a juttatások rendszerét. Az emberekről nem is szólva, akik tervezni sem tudnak a saját jövedelmükkel. De ez a történet rég nem az emberekről szól. Csak ők szenvedik el, még ha gyakran tapsolnak is hozzá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.