galéria megtekintése

A boncasztalon

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 22. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

Ami a felsőoktatásban most történik, elsősorban ijesztő. Úgy tűnik, túl vagyunk azokon az időkön, amikor a kormány felháborító és vérlázító húzásokat engedett meg magának, amelyekből viszont legalább fölsejlett valamiféle rendszer, lehetett az embernek valami tippje, hogy mi a céljuk. A mostani történések viszont éppen azért rémisztőek, mert bármerről nézzük is őket, csak a kapkodás látszik.

A kétharmad első ciklusában, emlékszünk, kezdetben az volt a koncepció, hogy az tanuljon, akinek a kormány megengedi, illetve akinek van erre pénze. A derült égből csapott le a minimálisra szorított állami finanszírozású helyek és a röghöz kötés ötlete, karöltve az állami janicsársereget képző, természetesen ingyenes és luxuskörülmények közé plántált közszolgálati egyetem felállításával. Ez társadalomképnek brutális ugyan, ám világos beszéd. Így épül fel a „dolgozó kisemberek” országa – üzente –, ahol mindenkinek jó, kétkezi szakmája van, aztán vagy tudja használni valamire, vagy nem. És ha nem, még mindig ott van az orbáni hauptref, a közmunka.

Ami ezután következett, az már történelem. Tiltakozás, ész nélküli visszavonulás, azóta pedig a totális káosz. Egy közértben még csak-csak érthető, hogy ahányszor új boltvezető érkezik, átrendezik a pultokat, hol a zöldségfront kerül előtérbe, hol a húsos részleg, de az állami nagy rendszerekkel mégsem lehetne ezt csinálni. Egyrészt, mert az adófizetők nem ezt várják el a befizetett pénzükért, másrészt, mert akinek olyan pechje van, hogy pont a Fidesz országlása alatt végezne egyetemet, annak konkrétan az életével, a jövőjével szórakoznak.

 

Mégis: egyszerűen lehetetlen más rendezőelvet felfedezni az újabb és újabb felsőoktatási átbútorozások mögött, mint hogy a soron lévő felelős államtitkárnak mi a becsípődése. Ha szakember, akkor kicsit rendezettebbé válik a helyzet, ha izzó tekintetű rendcsináló, akkor jönnek az olyan meglepő események, mint hogy egyszerre mondják ki, majd vonják részben vissza a vendettát az ipari formatervezőkre, a nemzetközi tanulmányokat folytatókra és a kommunikáció szakosokra.

Persze a születésekor minden döntésnek van valami értelme. A Fidesz-kormány összes lépését az a kényszer szabja meg, hogy elviselhető, mindenkire érvényes, ösztöndíjrendszerrel kompenzált tandíjat nem vezethet be a felsőoktatásban, hiszen uralmának origója épp az a népszavazás, amelyet többek között ez ellen szervezett ő maga. A szférára viszont nem akar elegendő pénzt költeni, marad tehát a nyesegetés. Az aktuális vezető megmondja, hol vágjanak, a döntéshozatal bugyraiban pedig beindul a lobbi, az elintézés, a „csakminketne”. Aztán a formatervezők találkoznak a nemzetközi szakosokkal, esetleg mások másokkal a boncasztalon.

És közben a mélyben csendben zajlik az igazi változás. A kétszintű felsőoktatás leépítése, a felvételi nyelvvizsgához kötése egyként arra utal: abból a céljából, hogy az egyetemi végzettség ismét kiváltság legyen Magyarországon, az esztelen kapkodás közepette jottányit sem enged a kormány.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.