galéria megtekintése

A bezzegsajtó alkonya

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 19. számában
jelent meg.


Szilvássy József
Népszabadság

Ha tavalyig a posztszocialista országok sajtószabadsága került szóba bármilyen szakmai fórumon, főleg Csehországot emlegették, amolyan szellemi oázisként. Nem alaptalanul, hiszen az ottani sajtó a rendszerváltás óta eredményesen töltötte be a „demokrácia őrkutyájának” szerepét. Beszédes példa, hogy a baloldali értékrendet képviselő Právo, valamint a konzervatív Mladá fronta Dnes napilap oknyomozó riportjai egyaránt jelentős mértékben járultak hozzá két kormányfő, a szocdem párti Stanislav Gross, majd a jobboldali Mirek Topolánek korrupciós ügyeinek leleplezéséhez, és mindkettőjük bukásához.

Aligha lehet véletlen, hogy a nyomtatott sajtó világszerte tapasztalható gyengélkedése ellenére egyik lap példányszáma sem csökkent akkoriban. Az olvasó így viszonozta az újságírók bátorságát és a kiadók viszonylagos függetlenségét.

A cseh sajtó erejére azonban ráharapott Andrej Babis milliárdos is, aki két éve politikai karrierre adta a fejét: hetvenegy regionális mutációban, félmilliós példányszámban ingyenes, színes heti magazint alapított.

 

Itt is terjesztett populista lózungjainak köszönhetően az üzletember pártja tavaly nemcsak a parlamentbe jutott be, hanem azonnal kormánykoalíciós tényező, majd pénzügyminiszter lett. Cége pedig – amelynek vezetéséről ideiglenesen lemondott – megvásárolta a főleg a folyamatosan csökkenő reklámbevételei miatt távozó német tulajdonostól a legnagyobb cseh médiabirodalmat. Vele többek között épp a Mladá fronta Dnest. És a Brookings Institution legújabb kiadványa immár a világ ötödik legbefolyásosabb oligarchájának tartja Babist, Csehország második leggazdagabb polgárát.

Bill Gates, Soros György és több százan ugyan jóval gazdagabbak nála, Rupert Murdoch vagy Carlos Slim portfóliója az övénél lényegesen nagyobb, viszont egyikük sem tüsténkedik közvetlenül a nagypolitikában, mint a cseh Berlusconi.

Akinek a példáját azóta több cseh milliárdos, Szlovákiában pedig a Magyarországon is jól ismert Penta befektetői csoport követte. Darrel West, az amerikai kutatóközpont munkatársa szerint a milliárdosok közéleti szerepvállalása önmagában nem káros, ha a nyilvánosságnak kellő eszközei vannak az ellenőrzésükre. Véleménye szerint immár Közép-Európában is éppen azért vásárolják fel a médiát, hogy ezt a kontrollt tompítsák. Vagy manipulálják.

Andrej Babis tavaly függetlenséget ígért újdonsült beosztottjainak, ám azóta több neves publicista távozott a Mladá fronta Dnestől is. Újabban pedig, ha pénzügyminiszterét valamiért bírálja Bohuslav Sobotka szocdem párti kormányfő, biztos lehet abban, hogy másnap leszedik róla a keresztvizet Babis valamelyik lapjában. Cseh szakértők szerint hovatovább függetlennek csak a prágai közmédiumokat lehet nevezni, mert máshol a laptulajdonos milliárdosok már elérték, hogy egyre több egykori őrkutyából az odavetett koncokon rágódó, az új gazdáknak parírozó figura legyen. Vagy legalábbis ne ugasson.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.