galéria megtekintése

A beilleszkedésről

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 11. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Ha a kedves olvasó a Hétvége mellékletünk utolsó oldalára lapoz, szembenéz vele Doros Judit torokszorító riportja. Kiderül belőle, hogy egy kisváros otthontalanjai azért laknak erdei disznóólban, mert a hajléktalanszállót be kellett zárni, miután a működtetéséért felelős ember luxuscikkekre, hiábavalóságokra, pillanatok alatt eltüntetett telefonokra, számítógépekre szórt el sok millió forintot, s most vissza kell fizetni a pénzt. A városházától meg azt hallják a hajléktalanok, hogy „mindenki keresse fel a családját, és illeszkedjen be a társadalomba”. Ezt hallják azok, akiknek az ablakon hajigálták ki a holmijukat, amíg a közmunkán dolgoztak.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Itt vannak ezek az emberek, akiknek semmit nem tudunk a történetéről, családjáról, kudarcaik hátteréről, de tudjuk, hogy csak akarniuk kéne... Csak azt tudjuk, hogy a beilleszkedetlenekre költendő pénz eltüntetői jól be vannak illeszkedve. Konszolidált polgárok. Ha választhatunk, melléjük ülünk le a buszon. Cigányokat érintő cikkeink alatt rendre megjelennek kommentek, amelyek szerint mindenki be tudott illeszkedni nyolcszáz év alatt Európába, csak ők nem.

 

Németek, magyarok, zsidók, szlovákok, románok... (Csak a rend kedvéért: ez úgy hülyeség, ahogy van. Minden felsorolt egység számtalan különböző társadalmi helyzetű csoportból és egyénből áll, sokféle nyelvű, kultúrájú, foglalkozású, életmódú cigány csoport illeszkedett be társadalmi struktúrákba, munkamegosztásba az évszázadok folyamán, nagyrészt a társadalom peremén. Magyarország a Nyugat peremén, cigány csoportok Magyarország peremén.)

Itt volt ez a Magyarország a sok beilleszkedett népével, melyek képtelenek voltak kialakítani az egyenrangú népek Magyarországát, képtelenek voltak egy országban elviselni egymást úgy, hogy önmaguk maradjanak. Csupa Európába beilleszkedett nép hozta össze a százéves, a harmincéves, a megszámlálhatatlan kisebb háború, a két világháború, a jugoszláv polgárháború sok-sok tízmillió európai halottját. Beilleszkedettek deportáltak, irtottak ki beilleszkedetteket a huszadik század közepén. Dobták ki házukból, hazájukból a beilleszkedett svábokat. Szlovákiából meg a magyarokat.

Akik a Csillag erődben halálra kínoztak cigány asszonyokat és gyerekeket, sokkal szilárdabban be voltak illeszkedve a társadalomba, sokkal elfogadottabb polgárai voltak az országnak, mint azok, akiknek a megölt gyerekeit reggelente belehajigálták az erőd kútjába.

Senkit semmi alól nem akarok eleve felmenteni. Nincs nullaszázalékos egyéni és százszázalékos társadalmi felelősség. A fordítottja sincs. Nincs olyan, hogy egy beszámítható, nagykorú ember semmiről és semmit sem tehet. És olyan sincs, hogy úgy követeljenek bárkitől alkalmazkodást és beilleszkedést, mintha nem látnák, mi minden történik a beilleszkedettek világában, amihez nem lehet illeszkedni és nem is szabad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.