galéria megtekintése

A bedarálás ellen

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 25. számában
jelent meg.


Papp Sándor Zsigmond
Népszabadság

Az állami ösztöndíjrendszer, ezt bárki beláthatja, akkor a legjobb, ha minél liberálisabb. Ha a konzervatívtól a kísérletezőig mindenkinek juttat, hiszen nagyon nehéz előre látni, hogy ötven vagy száz év múlva mi állja majd ki az idő próbáját. Ugyanakkor arra is ügyelnie kell, hogy a rendszer hitelét ne kezdje ki azzal, hogy olyanokat is támogat, akik vállalhatatlan eszméket terjesztenek, mert az a többi alkotó hitelét is kikezdi, besározza, cinkossá teszi őket.

A jelenlegi rendszer mindkét elv ellen vét. A mostani kormányzat a hatalmát leginkább szelektálásra használja fel, arra, hogy a házi művészek sose távozzanak üres kézzel, legyenek bármennyire is vállalhatatlanok. Ezt elégelte meg Erdős Virág, aki a Kéziratgyár elnevezésű kezdeményezésével alternatív finanszírozást próbál létrehozni. Maguk az olvasók vegyenek kéziratot az írótól, és ne az állam önkényén múljon, hogy épp melyik független alkotó dolgozhat nyugodtan.

Egyelőre nem tudni, hogy mennyien csatlakoznak Erdős Virághoz, aki a Kárpátia zenekar támogatása miatt már visszalépett egy megnyert NKA-ösztöndíjtól. Ha sokan, akkor itt és most valódi lehetőség nyílhat a civil támogatásra, amely annyira kell a kultúrának, mint egy falat kenyér. Ha sikerülne, nagyon sokan szabadulnának meg a centizgetéstől, hogy még hova lehet eséllyel pályázni, hol nem lógnak ki az ideológiai takaró alól, miközben a lehetőségek folyamatosan szűkülnek.

 

És azt is pontosan lehet tudni, hogy csak maroknyian vannak azok a művészek, akiket el tud tartani a piac. Sok író előtt ma két választás áll: vagy pénzt keres és félretolja az alkotást, vagy ragaszkodik az íráshoz, és a családjával együtt filléres gondjai vannak. Ezt a gordiuszi csomót vágná át a sikeres kezdeményezés.

De nem csak az írók keresik az alternatív lehetőségeket. Még a könyvhéten hirdette meg a Könyvmolyképző Kiadó, hogy némiképp tiltakozva a jelenlegi piaci helyzet ellen és támogatva a leghűségesebb olvasókat, alternatív értékesítési hálózatot épít ki. A törzsvásárlóinak még a bolti megjelenés előtt számozott példányban küldi el a kiadványait. Vagyis ő maga kezdi árulni a könyveket. Hiszen a könyvszakma fölött egyszerre tornyosul a süllyedő hajó benyomását keltő Alexandra árnyéka, és az államé, amelynek mindig van és lesz egy-két ötlete, amellyel alaposan átrendezheti a piaci viszonyokat.

Nem lepődnénk meg azon, ha a végső nagy vízióban minden könyv majd Kerényi Imre kezén futna át, hogy eldöntse: beleillik-e a mű a Nemzeti Könyvtárba, vagy sem. Jól kéne, idejében lépni, hogy ez a nyilvánvaló őrültség őrültség is maradjon. Mert látható, hogy a kormánynak semmit sem jelentenek a szakmai fékek és ellensúlyok. Bármit vagy bárkit képes felhasználni a vízió érdekében.

Most mindkét kezdeményezéssel értéket lehet menteni, illetve segíteni a létrehozásban. Mert a legtöbb így megszülető mű és könyv már eleve tiltakozás a bedarálás ellen. És így nem bízzuk többé a kormányzatra, hogy ő válogasson a maga szemellenzős módszerével. A kultúrharcot talán így lehetne a legbékésebben lenullázni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.