galéria megtekintése

A becsület áldozata

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 02. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Miután családja megkövezte, illetve agyonverte a 25 éves Farzanát a pakisztáni Lahore bírósági épületének lépcsőjén, kiderült: Mohamed Ikbál, a nő férje öt éve megfojtotta az előző nejét. Megúszta viszont a börtönt, mert közös fiuk „megbocsátott” neki. Azért ölte meg az első asszonyt – mondta az AFP-nek –, mert már szerelmes volt későbbi feleségébe. Akit most húsz családtagja nyilvánosan kivégzett. A nő épp tanúskodni készült arról, hogy Ikbál nem rabolta őt el.

Mohamed Ikbál halálra kövezett felesége, Farzana fotójával
Mohamed Ikbál halálra kövezett felesége, Farzana fotójával
Mohsin Raza / Reuters

A korábbi hírek szerint Farzanát egy unokatestvérének szánták. Most kiderült, Ikbál is elvehette volna, ám nem fizette meg az árat, amelyet a nőért követelt a családja.

 

Nyolcszáz és ezer között van a Pakisztánban évente így meggyilkolt nők száma – állítja egy másik internetes lap, de a számok elég bizonytalanok. A globális adatok is pontatlanok: ötezer és 20 ezer közöttire becsülik a „becsület halottainak” számát. Lahore-ban egy tüntető tábláján ez állt: A gyilkosságban nincs becsület.

És mégis ölnek. Főleg lányokat, akik maguk akarnak dönteni a szerelmükről, akik „megtévedtek”, és elmentek randizni egy berlini vagy kölni osztálytársukkal. Vagy éppen egy tékozló fiút lőnek le, aki a nagyvárosba ment, hogy ott meleg szerelmével élhessen.

Az előítélet, a fanatizmus mindig brutalitáshoz, terrorhoz vezet

A becsületgyilkosság nem muzulmán kiváltság, de elsősorban ebben a kultúrában létezik. Az iszlám világának szokásai sokak szerint eltalibánosodtak. A pakisztáni talibánok lőtték fejbe Malala Juszufzajt, azt az iskoláslányt is, aki kiállt azért, hogy a Szvat völgyében tanulhassanak a lányok.

Nigériában kétszáznál több lányt raboltak el az ottani tálibok, hogy ne járhassanak iskolába.

Gyűlölöm az általánosításokat, tudom, hogy a muzulmánok többsége ilyet soha nem tenne, de akkor magyarázza meg az ottani többség, miért ölik olyan könnyen szeretteiket? Miért rekedtek meg vagy tértek vissza a premodern világba, miért áldozzák fel a fiktív becsületnek a nőket? Utólag mondta ki a főimám, hogy ez iszlámellenes. Nem siette el. Valaki egyszer azt mondta nekem: ezek szegény emberek, csak a becsületük van, kizárólag azt veszíthetik el.

És hogy a közösségek által kitaszított család életképtelen, akár Nyugaton, akár a hazájukban élnek. Muszáj arról gondolkodni, hogy el kell-e viselnünk ezt a „kultúrát”. Szabad-e megengedőnek lennünk a vallási, a „civilizációs” fanatizmus eseteiben. Elfogadhatjuk-e, hogy ez az ő rendszerükben szokásos, tehát úgymond nekik jó. Nem jó! Az áldozatoknak, a társadalomnak sem jó. Felteszem, hogy a gyilkosoknak sem, valamilyen módon ők is áldozatok. Azt tapasztalom, hogy az előítélet, a fanatizmus mindig brutalitáshoz, terrorhoz vezet.

A nőkkel szembeni erőszak, a homofóbia összeegyeztethetlen a másik ember megbecsülésének ideájával. Hogyan lehet leülni tárgyalni, üzletet kötni azokkal, akik ezt a világot védelmezik, eltűrik a szent hit és erkölcs nevében? A nyugati kormányok közleményeikben a nők védelmét, a tettesek megbüntetését követelik. Miközben azokkal haverkodnak, üzletelnek, akik ezt a világot „üzemeltetik”. Mi lehet itt tenni, hogyan viselkedjünk mi?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.