galéria megtekintése

40 000

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 27. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Negyvenezer – két év alatt. Ebben a tempóban évszázadok kellenének a több millió, bebocsátásra váró menekült befogadásához és letelepítéséhez. Figyelembe véve, hogy az Európai Unió a világ egyik leggazdagabb térsége, azt is mondhatnánk, hogy nem nagyon erőltettük meg magunkat. Mondhatnánk, de nem lenne igazunk. Európa megerőltette magát, de csak ennyire volt képes.

A felháborodott Matteo Renzi az AFP értesülése szerint a vita során azt vetette oda a többieknek: „Ha szerintetek ez az európai gondolat, akkor tartsátok meg magatoknak! Legyetek szolidárisak, vagy ne vesztegessétek az időnket!” Az olasz miniszterelnököt azok a kollégái bőszítették fel, akik nem voltak hajlandók belemenni a terheket az anyagi és infrastrukturális lehetőségek figyelembevételével arányosan elosztó kvótarendszerbe. Mint például a magyar kormányfő. A kiszivárgott hírek szerint Jean-Claude Juncker, a bizottság és Donald Tusk, a tanács elnöke is hangosan veszekedett a kötelező kvóta ellen érvelőkkel.

Renzi már a csúcstalálkozó előtt, a The Guardiannek írt cikkében határozott hangot ütött meg: „Az emberiség története tele van migrációs áramlatokkal, de a félelem az, ami lehetővé teszi, hogy egyre jobban eluralkodjon az európai politikán a sekélyes demagógia, néha pedig a nyílt rasszizmus – olyannyira, hogy némely közelmúltbeli választásokon már döntő tényezővé váljon. De a félelemre bátorsággal kell válaszolnunk.” A politikusok azonban manapság általában nem bátorságukkal emelkednek ki, hanem azzal, hogy a kamerákba nézve hangzatosakat tudnak mondani.

 

David Cameron sem vállalta túl magát, de a csúcson mégis megmutatta, mi a különbség a politikai pojáca és az államférfi között. Arról beszélt, mennyit tett Nagy-Britannia a bevándorlókra leselkedő veszélyek mérsékléséért, hány embert mentett ki a Földközi-tengerből, mennyit fordít a leszakadó országok segélyezésére, s hogy kész növelni erőfeszítéseit – csak éppen ők már nem tudnak több embert befogadni Európa szárazföldi részéről, merthogy náluk amúgy is rengetegen próbálnak letelepedni egyrészt a nemzetközösség többi országából, másrészt az unió új, keleti tagállamaiból.

Ez így, bár tartalmilag nem sokkal, de formájában jelentősen különbözik ettől: „Brüsszel azt akarja, hogy aki idejön, maradjon itt, sőt, még többen jöjjenek, mi azt akarjuk, hogy ne jöjjenek már többen, és akik itt vannak, menjenek haza!” (Ismerős?) Az ausztriai menekültközpontnak helyet adó Traiskirchen polgármestere arra figyelmeztetett, hogy szégyenteljes az alkudozás, emberek életéről, egészségéről van szó. Idén eddig 153 ezren érkeztek az unióba, ami két és félszeres növekedés a tavalyi adatokhoz képest.

Ebből 125 ezren a tengeren jöttek, a szerb–magyar határt csak májusban tízezren lépték át. A június – részben a kerítésépítés híre miatt – nyilván minden rekordot meg fog dönteni. Európa tisztességesebb fele kétségbeesetten próbálja megőrizni önbecsülését – ha már a problémát nem tudja megoldani. A másik büszkén vállalja, hogy nem is akarja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.