galéria megtekintése

3,60

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 07. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Nem, nem a békebeli kenyérárról van most szó, noha arról is lehetne, ha Rogán Antal „a második szocialista brókerbotrány” tényszerűen hamis politikai vetületének megvilágítása helyett végre ismét azzal foglalkozna, miért nem csökken a kenyér ára, ha már egyszer olcsóbb a benzin. Persze most drágul éppen a nafta, úgyhogy érdemes parkoltatni a témát. Március idusa után fel lehet melegíteni, megdöbbenve azon, hogy a KDNP-s általános vasárnapi boltzár alól kivételt kapó maszekok milyen magasságba katapultálták a vekni árát.

A növekedés minden szinten garantált. A címben szereplő tavalyi GDP-adat bizsergetően hat: jó érzés felállni az uniós dobogóra, bezsebelni az elismeréseket. Ünneprontásnak helye nincs, a KSH kiszámolta a GDP-t. Akiben kételyeket ébreszt az agrárium, a gazdaság igáslovának táltosként való feltámadása és a GDP hirtelen 32 milliárd forinttal történt unortodox típusú felduzzasztása, az téved, kérje ki az adatokat a KSH-tól. Vagy a nemzeti banktól, amely a GDP több mint fél százalékával, 170 milliárd forinttal kisebb összterméket vizionált.

Az aprócska malőr csak a „lapzárta” miatt nem kerülhetett be Matolcsy György korszakos munkájába, az MNB új könyvsorozatának első kötetébe, amely az Egyensúly és növekedés címet viseli. Növekedés tehát van, hiszen papíron is kimutatták. Ennek látványos elemeit és mély kontrasztjait ki-ki maga ítélje meg a saját szemével. Addig is: sarjadjon a vetés, hogy még szebb számokat lehessen majd aratni. És akkor talán a kenyér is olcsóbb lesz.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.