galéria megtekintése

35 év ideiglenesen

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 02. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

A NATO befejezte afganisztáni küldetését, a katonai feladatokat ezentúl a helyi erőkre bízzák. Tele a világsajtó öntelten elégedett és álszent politikusi és katonai vezetői nyilatkozatokkal. Úgy tesznek, mintha nem vennék észre, hogy ez alatt a tizenhárom év alatt ugyan sok minden történt, ám most minden kezdődik elölről. Úgy, akár huszonöt éve, amikor a szovjetek voltak kivonulóban.

Akkor a mudzsahidek várakoztak Kabul közelében. Interjút adott nekem annak idején dr. Nadzsibullah, az aktuális diktátor. Azt mondta, szépnek látja a jövőt, és bízik a nemzeti megegyezésben. Kaptam tőle egy alabástromdobozkát. Dr. Nadzsibullah még egy ideig kitartott, aztán felakasztották az indiai nagykövetség előtti lámpavasra. Afganisztánnal nincs szerencséje egyetlen külföldi hatalomnak sem. Nagy Sándort ugyan rokonszenvvel emlegetik, de annak már 2300 éve, nyilván megszépítette az idő az elkeseredett harcok, törzsi összecsapások emlékét. Rosszul jártak a britek is, de mennyire. Aztán az oroszok, pedig nekik voltak tapasztalataik hasonló közép-ázsiai világok pacifikálásában. Voltak békésebb időszakok a második világháború utáni években: amikor a nyugati hippivilág és a lengyel bundakereskedők célpontja volt Kabul és Kandahár. Közeledett a világhoz az elzárt ország.

Afganisztán azonban a hetvenes évek óta újra a nagy játszma színtere lett. Az örök tragédia, hogy a külföldiek (macedónok, perzsák, arabok, britek, oroszok, amerikaiak stb.) mindig civilizálni és pacifikálni akarták ezt a törzsi világot. Nem ment nekik. Nem ment a NATO-nak sem. Akármit mondanak is, Afganisztán egésze most alig különbözik attól, amit 2003-ban elfoglaltak. Lehet, hogy elég lett volna szétzúzni az al-Kaida terrorbázisait, és megvásárolni a tálibokat. Most ugyanazok a tálibok, ugyanaz az Omár molla készül újra bevonulni Kabulba. A tíz évnél hosszabb háború rengeteg pusztítással járt, ám eközben százezrek azért belekóstoltak a modern világ előnyeibe – például a nők is.

 

Ha a táliboké lesz újra az ország, az beláthatatlan következményekkel járhat. Eddig is özönlöttek a menekültek, érkeznek hozzánk is naponta. Menekülnek az elviselhetetlen viszonyok, a nemzetiségi, a vallási elnyomás elől, a nőkre rótt kegyetlen sors miatt. Az országból kivonul a NATO, és nem lehet tudni, mit hagy maga mögött. Ahogy a bevonulás, úgy a kivonulás is kalandorság, sőt politikai csőd, mert nem az adott társadalom állapotát, igényeit figyelembe véve láttak hozzá a művelethez, hanem fiktív biztonsági szempontok és mesterséges „nemzetépítés” az akció célja. Azokat pedig, akik belekóstoltak a másik életbe, odavetik az új győzőknek. Afganisztán továbbra is a világ heroinforrása, hegyei között kiképezhetők a legszélsőségesebb iszlám terrorosztagok, s van emberi és fegyverutánpótlásuk is.

Egyébként a szovjet bevonulásnak is jubileuma van, 35 éve kezdődött. Rövid akciónak szánták. Azóta tart ott az ideiglenesség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.