galéria megtekintése

Egy régi névcsere

Az írás a Népszabadság
2014. 02. 28. számában
jelent meg.

Del Medico Imre

Rámutatok Budapest főváros utcanév listájának egy hiányosságára, amely 1937 óta észlelhető minden Budapest-térképen, de az azóta eltelt 77 évben nem akadt olyan főpolgármester, tanácselnök, majd ismét főpolgármester, aki észrevette volna. Mert ha észreveszi, akkor nyilván kijavítja az ordító hibát.

A Róbert Károly körútról van szó: az első visegrádi királytalálkozót létrehozó, Anjou-házbeli magyar király neve fordítva került a fővárosi utcanevek listájába. A király neve ugyanis helyesen Károly Róbert. Az okmányokat, törvényeket, rendeleteket mindig mint Carobertus, azaz Károly Róbert írta alá. Ma sem értem, az utcanevek dolgában illetékes hajdani (a főváros életéből ma is hiányzó) Közmunkatanács tagjai hogyan mehettek el a hiba mellett – de képzeljük csak el, mekkora ribillió lenne abból, ha valaki Terézia Máriáról vagy József Ferencről tenne említést.

Ideje orvosolni a hibát, különösen most, amikor oly sok utcanevet változtattak meg.

 

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.