galéria megtekintése

Üres boríték

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 14. számában
jelent meg.


Lakner Zoltán
Népszabadság

„Mire a falevelek lehullanak, szakértői kormány irányíthatja az országot. Hacsak a miniszterelnök nem készít mihamarabb új programot, bizonyítva, hogy megőrizte alkalmasságát a kormányzásra” – olvasta Z. a már nem kormánypárti, de nem is egészen ellenzéki alakulat vezetőjének nyilatkozatát. Történetesen épp egy egészen másik ország tengeröblének strandján ült Karesszel, aki a friss fejlemények meghallgatása után csak annyit kérdezett:

– Mondd, e pillanatban mennyiben érint is ez minket? – azzal egy teátrális mozdulattal körbemutatott a tenger, a kék ég és a fehér homokos part hármasán.

Z. hallgatott, mire Karesz közölte, hogy „szerintem is pontosan ennyire!”, majd mindkettejükből kibuggyant a nevetés.

 

Egy nappal később Z. ismét megnyitotta a magyar hírportálokat a napernyő alatt üldögélve. Számíthatott volna rá, mégis meglepte, hogy hétvége lévén, a kormányfő ismét programot hirdetett. A mámoros reformokat a bársonyos reformokkal felváltó Visszatáncolás című iratának lényege a nyugalom helyreállítása volt. Elsősorban a magára maradt kormánypárt nyugalmáé. Krédója szerint „ami nem romlott el, azon ne változtass, és ami elromlott, azon is csak akkor, ha meg tudod javítani”. Karesz ekkor már tudta, hogy ez a nap odavan. Pár óra múlva azért mégiscsak megkérdezte Z.-t, hogy milyen a legújabb kormányprogram.

– Emlékszel arra a cikkre, amelyik az orosz álhercegről szólt? – nézett rá Z., és csak akkor folytatta, amikor Karesz bólintott. – Kapitális adósságokat csinált a századelőn az olasz szállodákban. Amikor a kifizetetlen számlákról kérdezték, a diplomáciai státusára hivatkozott, és meglobogtatott egy borítékot. Azt állította, ebben foglaltatik a cári üzenet, amit el kell juttatnia az olasz kormányhoz. A sokadik hotel igazgatója végül kihívta a rendőröket, akik felbontván a borítékot, nem találtak benne mást, csak egy üres papírlapot. Na, kérlek, a Visszatáncolás szövege pontosan megegyezik annak a borítéknak a tartalmával.

A következő nap megint a strandon találta őket, amikor is Z. kapott egy mailt, amelyben a volt koalíciós partner arra kéri, hogy – nyilván másokkal együtt – írjon szakvéleményt a Visszatáncolásról meg arról, hogy most akkor mi legyen. Karesz legyintett, a hotel felé indult szendvicsekért és kávéért, de Z. megnyugtatta, hogy ez most igazán nem fog sokáig tartani. – Három dolog jöhet szóba. Az első, hogy mondjon le a kormányfő, ha már maga is elismeri, hogy semmi sem lesz abból, amire megválasztották. Aztán a korábbi koalíciós partner döntse el, hogy most akkor ellenzékben van, vagy vissza akar kúszni a kormányoldalra. A harmadik, hogy esetleg mindenki más is megpróbálhatná leírni, mit szeretne tenni, amellett, hogy mi szeretne lenni.

Ezek után Z. már csak a nyaralás utolsó napján, a hazatérésre hangolódva fogott neki ismét a tájékozódásnak.Megakadt a szeme egy mondaton, Karesz ezt látva felsóhajtott, és egy intéssel jelezte: hallgatja.

– Látom az ívet – idézte Z. a kormány és ellenzék közé szorult párt vezetőjét –, amely a programhirdetéstől a szakértői kormányon keresztül az új, sikeres választás felé vezető utat jelöli.

Karesz elnézett a messzeségbe.

–Ha arra nézek, én is látom az ívet –mutatott a part egy távoli pontja felé. – Fura, hogy eddig nem tűnt fel.

– Tudod, hogy nem látok messzire szemüveg nélkül. Miféle ívet? – türelmetlenkedett Z.

– Hát azt ott – mondta Karesz kajánul. – Az az ív egy csúszda.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.