Puncsgőzös bécsi advent - Videó

- Több a magyar a bécsi vásárokban, mint a Vörösmarty téren - hallottuk a városháza előtti Wiener Christkindlmarkt-en. Az epés megjegyzés gazdája tényleg nem túlzott. Varázslatos forralt puncs, páratlan édességek, esti fények, csodás hangulat - ezeket sorolták fel honfitársaink, miért érdemes elutazni a bécsi karácsonyi vásárokba, amelyekből legalább tizenegyről tudunk.

Karácsonyi vásár

Lököttek ezek a bécsiek, legalább kétszer ennyi bódét be lehetett volna zsúfolni ide, ami ugye kényelmetlenné tenné az egészet, de legalább megmarad a karácsonyi diliház jelleg.

Kismarton nevezetességei egy hétvégén bejárhatók

A Bécsben, Kismartonban, Bécsújhelyen, s a többi, a magyar határhoz közel fekvő ausztriai településeken tett rövid kirándulásokat azért szeretem, mert maradéktalanul tartalmassá tesznek egy-egy hétvégét, de az ember mégsem érzi úgy, hogy véglegesen lemaradt valamiről, amit meg kellett volna néznie.

Ami szem-szájnak ingere

„Az ember az, amit megeszik” – mondta Ludwig Feuerbach. A Kunstforum kiállításán néha elmegy az étvágyunk.

Ladánybene 25

Negyedszázados születésnapját ünnepli március 20-án a Ladánybene 27 az A 38 hajón.

 

Tojás minden mennyiségben

A bécsi Freyungon akad tojás fából, cserépből, gyertyából, papírmaséból, különféle méretekben és variációkban, fantáziadús díszitésekkel, ábrákkal, képecskékkel kifestve.

A bécsi belváros egyik legszebb terén, a Freyungon, melyet a Skót templom és kolostor, a KunstForumAustria, a Ferstel, Harrach és Kinsky paloták határolnak, megnyílt a hagyományos húsvéti kirakodóvásár, ahol több mint negyvenezer festett tojás várja a látogatókat.

Húsvéti vásár
Húsvéti vásár

Van itt tojás fából, cserépből, gyertyából, papírmaséból, különféle méretekben és variációkban, fantáziadús díszitésekkel, ábrákkal, képecskékkel kifestve.

Válogathatunk a virágok, csokrok, koszorúk és kosárkák, s az ezerféle kisebb nagyobb dekorációk között, melyekkel a húsvéti asztalt vagy a bejárati ajtót díszíthetjük. És nyuszik, minden méretben, formában és anyagból, s persze igaziak, simogathatóak is. A standokon nagy a választék a kézzel készített szappanok és hímzések, finom kötésű könyvecskék és noteszek, fajátékok és ékszerek, különféle szép üvegmunkák és féldrágakövek között is.

A minden nap tíztől este nyolcig nyitvatartó vásár egyik attrakciója a kis színpad, ahol délelőttönként bábelőadások, délutánonként zenekarok, gyerektánccsoportok, kórusok szórakoztatják a közönség apraját-nagyját, s lehet tojást is festeni.

Vásárolhatunk mézet és marcipánt, mustárt és lekvárt, likőröket, finom olajokat és eceteket, süteményeket és húsvéti füstölt sonkát. S ha a húsvéti vásár forgatagában megéhezünk-megszomjazunk, finom körözöttes vagy sonkás, sajtos kenyeret is ehetünk, s leöblithetjük egy korsó sörrel vagy egy pohár finom fehér borral.

A húsvéti vásár a Freyungon április 5-ig tart nyitva.

 

Top cikkek