Tizedével kevesebb vendég volt a Balatonnál

A kereskedelmi szálláshelyek 13, illetve 7 százalékkal kevesebb külföldi és belföldi vendéget fogadtak január és július között, mint tavaly ugyanebben az időszakban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Súlyos hotelkór: a vendéghiány

Részben vagy teljesen bezárt szállodák, és a pénzük után futó bankok – rossz évet zárnak a hotelek.

Az Obama-turizmustól az ideiglenes szállodákig

Hogyan, merre és miért utazhatnak majd a jövő turistái? A World Travel Market turisztikai kiállítás és az Euromonitor International piackutató cég elemzésében hét trendet nevezett meg a világutazó munkanélküliektől az Afrikát felfedező amerikaiakig.

A Machu Picchu két hónap múlva fogadhat újra turistákat

Az inkák utolsó fővárosának maradványai semmilyen kárt nem szenvedtek, a Machu Picchu lábánál fekvő faluban viszont jelentős pusztítást okozott a heves esőzések okozta áradás és sziklaomlás. A turisták legkorábban két hónap múlva érkezhetnek.

Kevesebben utaznak Egyiptomba a válság miatt

A vártnál kisebb mértekben ugyan, de a gazdasági válság miatt a tavalyi évben csökkent Egyiptom idegenforgalmi bevétele. Az észak-afrikai országba látogatók száma 2,3 százalékkal, 12,5 millióra csökkent.

 

Óva intik a dél-afrikai vendéglátósokat a világbajnokság alatti áremeléstől

A 2010-es labdarúgó-vb idején félmillió turistára számítanak, akik várhatóan 850 millió dollárt költenek a bajnokság egy hónapja során. A turisztikai szakemberek attól tartanak, hogy a vendéglátóipar mohósága elriaszthatja a sporteseményre érkezőket.

A dél-afrikai turisztikai és labdarúgó illetékesek óva intik a vendéglátósokat attól, hogy a 2010-es labdarúgó világbajnokság idején emeljék áraikat.

A vb idején mintegy félmillió turistára számítanak, akik várhatóan 850 millió dollárt költenek a bajnokság egy hónapja során. A turisztikai szakemberek attól tartanak, hogy a vendéglátóipar mohósága elriaszthatja a sporteseményre érkezőket.

Sajtóhírek szerint néhány szállodában már azt tervezik, hogy egy átlagosan 100-150 dollárba kerülő szobát 250 dollárért adnak ki a verseny idején.
Fokvárosban az exkluzív, tengerpartra néző házak bérleti díja a napi ezer dollártól 35 ezer dollárig terjedhet. Az egyik luxuslakás tulajdonosa állítólag 1 millió dollár bevételt remél a bajnokság idején.

Calvyn Gilfellan fokvárosi turisztikai illetékes szerint azok, akik fejőstehénként néznek a sporteseményre, Dél-Afrika éppen hogy csak virágzásnak indult turizmusának árthatnak.

A vb biztosította ismertségből adódóan a bajnokság utáni öt évben 290 ezerrel több turistára számítanak, akiket megijeszthet a vendégekkel szembeni pénzsóvár hozzáállás - magyarázta.

 

Top cikkek