Az elhamvadt cigarettavégek esztétikuma

Vörösváry Ákos, a tapolca-diszeli Első Magyar Látványtár alapítója egy dohányzástörténeti múzeum építésére készül.

Gdansk, az újjáépített Hanza-város

Aki útra kel Gdanskba, a balti-tengeri kikötővárosban Észak-Európa egyik legszebb települését ismerheti meg.

Czestochowa: kolostorrá lett a vár

Sokan tartják úgy, hogy Krakkó és Varsó mellett, Czestochowán át vezet az út Lengyelország, a lengyel ember megismeréséhez.

Börtönborzongás Vácott

Az ötvenes évek fogva tartási körülményeit bemutató dokumentumoktól kezdve a besúgók jelentésein át a most is büntetésüket töltőkről készült fotókig számos érdekes látnivaló fogadja a Váci Fegyház és Börtön kiállítására látogatókat.

Tutajjal a föld alatt

Dél-Lengyelország, más néven, a Malopolskie vajdaság két fővárost is tartogat: az egyik az ország történelmi (Krakkó), a másik a téli (Zakopane) centruma.

 

Összeköt a Balti-tenger

A Lengyel Intézet fotókiállításán a Balti-tengerről láthatunk pillanatképeket. A fiatal művészek képein a tenger a régió országai közötti kapocsként jelenik meg.

A fotókiállítás a balti-tengeri régióban élő fiatal szerzők műveit mutatja be. A 18 és 30 év közötti fiatal fotósok a Balti-tengert a fényképezőgép lencséjén keresztül szemlélik: a tenger nem csak a földrajzi, de a történelmi és kulturális kapocs szerepét is betölti. A kiállítás képei bemutatják a tengerhez kapcsolódó érzelmeket, a humorérzéket, a modernséget, a kreativitást, a környezet iránti érzékenységet, az innovációt és energiát.

A kiállítás Lettország Balti Államok Tanácsának 2007-2008-as elnöksége idején, a Balticness projekt keretén belül jött létre a Lett Köztársaság Külügyminisztériuma és a Lett Kortárs Művészeti Központ közös szervezésében. A kiállított munkákat közel 300 fiatal művész által benyújtott munkákból válogatták össze. A kiállítás október 2-ig tekinthető meg a Lengyel Intézetben, hétköznap 9.00 és 17.00 óra között.

A kiállítás az október 12-ig tartó Baltic Sea Festical egyik rendezvénye. A fesztivál a Dán Kulturális Intézet, a Dán Királyság Nagykövetsége, a Goethe Intézet, a Lengyel Intézet, a Litván Köztársaság Nagykövetsége, a Lett Köztársaság Nagykövetsége, az Észt Intézet, a Finnagora és a Svéd Királyság Nagykövetsége közös programja, amelyet az EUNIC Budapest, az Európai Nemzeti Kulturális Intézeteket összefogó szervezet kezdeményezett.

A prgramok között filmbemutatók, a balti krimiket bemutató beszélgetések és koncertek is megtalálhatók, részletes információ itt.

 

A tenger, ami összeköt
Balti tenger kiállítás
Top cikkek