Gdansk, az újjáépített Hanza-város

Aki útra kel Gdanskba, a balti-tengeri kikötővárosban Észak-Európa egyik legszebb települését ismerheti meg.

Gdansk városa, egykor magyarul Dancka, németül pedig Danzig, 1997-ben ünnepelte fennállásának 1000. évfordulóját. A lengyel tengermellék központjában az évszázadok folyamán számos népcsoport élt. Az egykori gazdagságáról híres Hanza-város neves szülötte Arthur Schopenhauer (1788-1860) filozófus és Günter Grass Nobel-díjas író.

A várost először a nácik akarták teljesen németté tenni, majd a szovjetek próbálkoztak azzal, hogy a "német várost" és örökségét a térképről is letöröljék. Így az egész Óváros elpusztult. Végül a lengyel hatóságok bölcsen döntöttek: a város több száz éves épített örökségét helyreállították. Az Óváros szebbnél szebb utcáit, a katonás sorban, keskeny telekre épített, egymás mellett szorosan egymáshoz épülő polgárházakat, városkapukat és templomokat precíziós pontossággal alkották újra. A város fő nevezettessége az egykori Királyi út, mely a Felső kaputól a Hosszú utcán át vezet a Zöld kapuig. A lengyel királyok megválasztásuk után, látogatásuk folyamán ezen az útvonalon vonultak be a városba. Az út éke a XVII. században emelt Arany kapu, mely a város címerében található, és az épületen elhelyezett aranyozott királyi koronáról kapta a nevét. A Hosszú utca (Dluga) mentén megcsodálható a számtalan szebbnél szebb, díszített homlokzattal rendelkező egykori polgárház. A Hosszú utca térré szélesedve (Dlugi Targ) ad otthont a város leghíresebb polgári építményeinek: a toronnyal ékesített késő reneszánsz stílusú Városházának, az Artus-ház (gyönyörű gótikus belső udvarral rendelkezik), az Arany-háznak és a tér közepén helyet kapó városi jelképnek, az 1633-ban emelt és a római mitológia istenségét megformázó Neptun-kútnak. A város egyházi nevezetességéhez, a Mária-dómhoz a romantikus Mária utcán (Ulica Mariacka) jutunk. Az egykori Danzig Lengyelország magtára volt. Ebből a korból (XIV-XV. század) maradt a város egyik jelképe, a két bástyával közrefogott, középen fából ácsolt Daru, mely a Motlava folyó mentén kikötött hajórakományokat mozgatta.

A város és Európa modern kori történelmének elválasztatlan része, a Lech Walesa nevével fémjelzett, és a városban kezdődött lengyel Szolidaritás-mozgalom.

Az Artus-ház és a hosszú tér
Az Artus-ház és a hosszú tér
Top cikkek