galéria megtekintése

Napsütötte ország

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 10. számában
jelent meg.

Csémi Klára
Népszabadság

Portugália, az Ibériai-félsziget délnyugati részén fekvő ország egyre népszerűbb úti cél az utóbbi években. Nem véletlenül.

A hazánkhoz hasonló nagyságú és népességű ország igen kellemes éghajlattal, évente több mint háromezer óra napsütéssel, 850 km hosszú, strandokkal szegélyezett tengerparttal, látnivalókban gazdag kis- és nagyvárosokkal, természetvédelmi övezetekkel, gyönyörű szigetekkel, kulináris élvezetekkel és remek borokkal várja az utazót.

Sintra, az uralkodók egykori nyári pihenőhelye
Sintra, az uralkodók egykori nyári pihenőhelye
Jose Manuel

Mennek is sokan, évente úgy tizenötmillióan, hogy felkeressék az egykori gyarmatbirodalom világörökségi helyszíneit, belekóstoljanak hétköznapjaiba, s élvezzék a portugál vendégszeretet ezernyi megnyilvánulását. A portugál turizmus a statisztikai adatok szerint második éve rekordokat döntöget, növekedése két számjegyű, meghaladja a 11 százalékot.

 

A beutazók döntő részben (87 százalék) üdülni, pihenni érkeznek, a legtöbben Nyugat-Európa országaiból, s nemcsak a szomszédos Spanyolországból és a közeli Nagy-Britanniából, hanem egyre nagyobb számban Belgiumból és Franciaországból, sőt – részben az üdülőhajók jóvoltából – a tengerentúlról, Amerikából is.

Díjak, elismerések

S nemcsak azért, mert sok más hellyel összehasonlítva barátságos árakat találnak, hanem mert Portugáliát, idegenforgalmi ágazatának fejlődését az utóbbi időben a turisztikai szakma is magasra értékeli, ami tovább öregbíti az ország jó hírét. A legjobbakat elismerő 2013-as World Travel Awards díjak átadásakor a Tejo folyó tölcsértorkolatában épült Lisszabon lett a hajós körutazások legjobb európai állomása, illetve az az európai város, ahol a leginkább érdemes az utazást megszakítani. Ugyanitt a szörfösök, kite-osok paradicsomaként számon tartott, mór hagyományokkal büszkélkedő déli Algarve tartomány nyerte el a legjobb európai tengerparti úti cél, a szárazföldtől 600 kilométerre lévő Madeira pedig a földrész legkecsegtetőbb látnivalókat tartogató szigete díjat.

Az elismerésekből egy évvel később kijutott a borairól híres Portónak és a távoli és épp ezért védett természeti ritkaságokkal kecsegtető Azori-szigeteknek is, amelyeket az európai utazási irodák és utazásszervezők szövetsége találtak a legjobb európai úti célnak.

Tavasszal és ősszel

Érdemes tehát Portugáliát felvenni a tervezett utazások közé, és erre talán a tavaszi és őszi hónapok a legalkalmasabbak. A nyár ugyanis forró – nem véletlen, hogy júniustól szeptemberig tömegek lepik el a tengerparti üdülőhelyeket –, a tél pedig esős és szeles. Indulás előtt nem árt alaposan tájékozódni, hogy aztán ki-ki érdeklődésének megfelelően a nagyvárosok világát, a vallási zarándoklatok helyszíneit, a varázslatos természetvédelmi területek és szigetek valamelyikét vagy a sportolásra, strandolásra alkalmat nyújtó tengerparti vidéket keresse fel, netán idő bővében ezeket kombinálja.

A többség Lisszabonnal kezdi. A dombokra épült portugál fővárosba már megérkezni is élmény: a repülő a központ fölött alacsonyan szállva közelíti meg a lakott területek közé ékelődött repülőteret. Három-öt napot mindenképpen érdemes betervezni, hogy jusson idő a főbb látnivalókra és egy-két főváros közeli település, Évora, Cascais és Sintra megtekintésére. Aztán irány a vidék vagy a szigetek valamelyike a Lisszabonból reggeltől estig induló repülőjáratok egyikével.

HASZNOS HONLAPOK

www.visitportugal.com

www.maisturismo.pt

www.meteo.pt

www.portugalia.lap.hu

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.