galéria megtekintése

Napraforgók a falon

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 10. számában
jelent meg.

Bódi Ágnes
Népszabadság

Azt már régóta tudjuk, hogy a szállodák esetében csillagok jelzik a kényelem, a kínálat fokát. Több csillagért szívesen fizetünk többet, ha az valóban magasabb színvonalat takar. De azt vajon tudjuk-e, hogy ha falusi nyugalomra, jó levegőre vágyunk, mi jelzi a szállás minőségét?

Ki irányít el minket, hol találunk olyan helyet, ahol gyümölcsöt szedhetünk, a kifogott halat megsüthetjük, bográcsban főzhetünk hallét, ahol háziállatokat lehet simogatni és a háziakkal együtt piskótát sütni?

Minőségi vendéglátás, hangulatos szobabelső
Minőségi vendéglátás, hangulatos szobabelső
Fotó: FATOSZ

Ahol a vidéki gyermekkor visszaköszön, a falusi élet feltárja titkait?

 

Egyre több porta falán napraforgók jelzik a vidéki vendéglátóhelyek minőségét. Nem új dolog, hiszen közel másfél évtizede működik a rendszer, ám a napraforgók jelentésével már kevesen vannak tisztában.

Háromtól felfelé

A megfejtésben segítségünkre van Zala Andrea, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) titkára. Azt mondja, érdemes a bemutatót a három napraforgós házaknál kezdeni. Itt a vendégeket elkülönített fürdőszoba és WC, étkező, konyha és társalgó várja, valamint pihenőkert és parkolási lehetőség. Ahol négy napraforgó hívogat, ott már külön lakóegységről van szó saját fürdőszobával és WC-vel, a vendégek kényelmét jól felszerelt szoba, étkező, társalgó, konyha, kerti bútorokkal berendezett pihenőkert és parkolási lehetőség szolgálja. Több négy napraforgós helyen színvonalas vendégházak állnak rendelkezésre falusi vendégasztallal, állatsimogatóval, saját kemencével, kerékpárkölcsönzéssel és a környéket bemutató térképekkel.

Vannak olyan pluszszolgáltatások is, amelyeket a szövetség külön is elismer. A Kerekes székes portán például az épület részlegesen akadálymentesített, így alkalmas mozgáskorlátozott vendégek fogadására is. A házigazdák igény esetén a vendégek elé mennek, és összeállítottak számukra speciális turisztikai ajánlatokat, szabadidős lehetőségeket is. A Falusi vendégasztal porta fő attrakciója nevében rejlik: kiváló gasztronómiai kínálatához a lehető legtöbb helyben előállított alapanyagot használják fel. Hagyományos recept alapján készül az étel, amelyek mellé tájjellegű ital – bor, pálinka, házi szörp – kerül az asztalra. A vendégek megismerkedhetnek a régi konyhai eljárásokkal és eszközökkel, akárcsak a tájegységre jellemző terítékkel és berendezési tárgyakkal.

Pályázni kell

A napraforgós védjegyeket nem használhatja akárki. Azért, hogy a házigazda kitehesse a táblát, a színvonalas vendéglátás hívogató jelét, pályáznia kell. A Nemzetgazdasági Minisztérium 2011 őszén vezette be a Falusi Turizmus Nemzeti Tanúsító Védjegyet, annak használatát a FATOSZ véleményezését követően a minisztérium egyik bizottsága hagyja jóvá.

A városi gyerekek természetes körülmények között találkozhatnak a háziállatokkal
A városi gyerekek természetes körülmények között találkozhatnak a háziállatokkal
Fotó: FATOSZ

A FATOSZ budapesti, Király utcai központi irodája napjainkra több mint 800 szálláshely minősítési dokumentációját dolgozta fel. A szövetség adja a szakmai hátteret és működteti az országos regisztrált hálózatot. A minősített vendégházak tulajdonosai – akik a tagságért fizetnek, és folyamatosan sokat tesznek portáik színvonaláért – csatlakozhatnak az online foglalási rendszerhez, adatbázisokba, vendégváró katalógusokba kerülhetnek be, és kínálatukkal, reklámanyagaikkal részt vehetnek mind az országos, mind a külföldi rendezvényeken.

Honlap és hírlevél

A FATOSZ mind népszerűbb turisztikai honlapján rengeteg program szerepel. A szövetség online program- és szállásajánló hírlevelében – amelyet hetente több ezer érdeklődő kap meg – számos minősített szálláshely is bemutatkozik.

HASZNOS HONLAPOK

www.fatosz.hu

www.falusiturizmus.hu

www.videkjaro.hu

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.