A bobók Párizsa

Manapság a Canal Saint-Martin partján laknak ők, a bohém burzsoák, a középosztály nem hivalkodóan gazdag, jellemzően fiatal képviselői.

Sztrájkolnak a legismertebb párizsi múzeumok

A kulturális minisztérium alá tartozó dolgozókat tömörítő összes szakszervezet sztrájkba lépett. Múlt héten zárva volt a Louvre, Versailles, de a Musée d’Orsay is: vasárnap úgy tűnt, hogy a sztrájk véget ér, most azonban inkább úgy látszik, hogy új lendületet kap.

Jelentős fennakadások a párizsi repülőtereken

A havazás miatt pénteken is jelentősek voltak a fennakadások a párizsi repülőtereken. Az előző nap törölt járatok utasainak egy része a terminálokban várakozva töltötte az éjszakát.

Párizsban együnk úgy, mint a párizsiak!

Ha Párizsban járunk, semmiképpen ne mulasszuk el kipróbálni a valódi francia konyhát, és persze mindezt tegyük lehetőleg elérhető árakon. A választási lehetőségek végtelensége ugyan némileg sokkoló, miközben két csapdát kell elkerülnünk: a túlzottan turistahelyeket és a szemérmetlenül drágákat.

A sárkányok tánca – Párizsban

A közhiedelemmel ellentétben Párizsnak nincsenek etnikai negyedei (nincsen arab negyede, külvárosa sem), csak egyetlenegy: a XIII. kerület egy részén található kínai negyede.

 

Napóleon és Einstein kéziratait is bemutatja egy új párizsi múzeum

Festők, írók, művészek levelei mellett a hamarosan megnyíló kézirat-múzeumban látható lesz az a szigorúan titkos üzenet is, amelyben a második világháború végén beszámolnak a náci kapitulációról.

Napóleon és Victor Hugo levelei, Einstein számításai és Mozart partitúrái is láthatók április közepétől a neves emberek kéziratait őrző múzeumban Párizsban.

Az intézmény hatszáz négyzetméteren várja a látogatókat a Saint-Germain sugárúton. A múzeum mintegy ezer kéziratot, levelet, rajzot és eredeti kiadást mutat be állandó kiállításán, de időszakos tárlatokat is rendeznek majd.

A magánmúzeum többek közt Manet, Ingres, Monet, Gauguin vagy éppen Toulouse-Lautrec levelezéseit is bemutatja, csakúgy mint Mozart, Chopin, Debussy és Wagner partitúráit. Az érdeklődők elolvashatják André Breton A szürrealizmus kiáltványa című írását, de megismerkedhetnek Verlaine, Voltaire, Moliere és Baudelaire kézírásával is.

A múzeumban látható az a szigorúan titkos üzenet, amelyben a második világháború végén beszámolnak a náci kapitulációról, és amelyet Dwight D. Eisenhower, az amerikai haderő akkori parancsnoka - későbbi elnök - írt alá. A tábornok ebben az üzenetben tájékoztatta 1945. május 7-én a szövetségesek vezetőit arról, hogy az európai hadszíntéren hamarosan véget érnek a harcok.

Napóleon és Jozefina császárné levelei közül is látható lesz egy, de a látogatók találkozhatnak XVI. Lajos politikai testamentumával is.

Albert Einstein kézirata a relativitás elméletéhez kapcsolódó számításokat rejt, míg a hőlégballon atyjaként ismert Joseph de Montgolfier 1784-es keltezésű kézirata "egy fűzfa kosárhoz erősített ballonról" szól.

 

Top cikkek