Haldoklik Párizs éjszakai élete?

Petíciót kezdeményezett az éjszakában dolgozók Technopol nevű egyesülete Párizs éjszakai életének megmentésére. A hatóságok "represszív és moralizáló" eljárásai elleni tiltakozást eddig 13 ezren írtak alá.

Jelentős fennakadások a párizsi repülőtereken

A havazás miatt pénteken is jelentősek voltak a fennakadások a párizsi repülőtereken. Az előző nap törölt járatok utasainak egy része a terminálokban várakozva töltötte az éjszakát.

Párizsban együnk úgy, mint a párizsiak!

Ha Párizsban járunk, semmiképpen ne mulasszuk el kipróbálni a valódi francia konyhát, és persze mindezt tegyük lehetőleg elérhető árakon. A választási lehetőségek végtelensége ugyan némileg sokkoló, miközben két csapdát kell elkerülnünk: a túlzottan turistahelyeket és a szemérmetlenül drágákat.

Budapestnek leeshet egy Michelin-csillag

Budapest felkerült a gasztronómia térképére: tavasszal legalább egy fővárosi étterem Michelin csillagot kaphat. A várakozás ezúttal több, mint kincstári optimizmus.

Bezár a világ legjobb étterme

Két évre bezárja a világ legjobbjának többször is megválasztott éttermét, a spanyol El Bullit tulajdonosa, Ferran Adrià. Az ok: a híres séf gasztronómiai megújulást keres.

 

Michelin-kalauz 2010: három csillagot kapott A régi kutak fogadója

Szakértők szerint 180 fokos fordulatnak tekinthető, hogy idén egy különleges dél-franciaországi séf, Gilles Goujon A régi kutak fogadója elnevezésű étterme került be a legkiválóbb éttermek közé. A séf 18 évvel ezelőtt nyitotta meg éttermét az alig 133 lakosú dél-franciaországi faluban. Az eddig kevésbé ismert Goujon "lelkében parasztembernek" tartja magát, konyhája középpontjában az évszakváltásokat követő ételek állnak.

A Michelin-kalauz 2010-es franciaországi kiadványában ismét csak egy éttermet emelt fel a háromcsillagosok közzé. Ezzel 26-ra emelkedett a legnagyobb elismerést kiérdemelt vendéglátóhelyek száma a gasztronómia hazájában.

Szakértők szerint 180 fokos fordulatnak tekinthető, hogy a tavalyi választás után idén egy különleges vidéki séf, Gilles Goujon L'Auberge du Vieux Puits (A régi kutak fogadója) elnevezésű étterme került be a legkiválóbbak közé. Az új háromcsillagos konyha egy apró dél-franciaországi faluban, Fontjoncouse-ban található, Narbonne városától harminc kilométerre.

Tavaly a francia elnök párizsi hivatalától csupán néhány lépésnyire lévő Le Bristol szálloda Eric Frechon által vezetett étterme volt az új befutó, amely Nicolas Sarkozy mellett a hollywoodi sztárok törzshelye.

Az új díjazott, Gilles Goujon 18 évvel ezelőtt nyitotta meg éttermét az alig 133 lakosú településen. Az első csillagot 1997-ben, a másodikat 2001-ben kapta meg. Kamaszkori álma vált valóra a harmadik csillag megszerzésével.

A nagyközönség és a média számára eddig ismeretlen séf "lelkében parasztembernek" tartja magát. Elmondása szerint konyhája középpontjában az évszakváltásokat követő, könnyű és invenciózus, folyamatosan megújuló ételek állnak, amelyeket a környék legjobb beszállítóinak alapanyagaiból állít össze. Az 58 és 125 euró közötti áron kínált specialitásai a halételek, a kecskegida és a szarvasgombás tojás.

A francia gasztronómia bibliájaként számon tartott útmutató hétfőn megjelent idei kiadványa összesen 558 éttermet vonultat fel: a 77 kétcsillagos között tíz új található, s 47-tel 455-re emelkedett az egy csillaggal minősített éttermek száma.

A hagyományos francia konyha mellett az új konyha jeles képviselőit is jutalmazta a Michelin 2010. Az alig 32 éves Adeline Gattard a párizsi Louvre közelében tavaly nyílt Yamt,cha elnevezésű étterme egyből két csillagot kapott. A kínai és francia konyhát ötvöző fiatal mesterszakácsnőt korábban a Fooding az év legjobb séfjének választotta, a Gault és Millau pedig a "holnap nagyjának" elismeréssel jutalmazta.

Az idei év nagy vesztese Hélene Darroze, aki néhány hónapja a londoni Connaugh Hotel éttermét vezeti. Párizsi étterme ugyanis elvesztette az egyik csillagát a korábbi kettőből. A párizsi Crillon étterem pedig kénytelen mindkét csillagáról lemondani, miután séfet váltott.

Hasonló szankció érte a "Marc Veyrat házat". A névadó francia séf, aki korábban már két alkalommal is elnyerte a kalauz három csillagot érő elismerését, tavaly jelentette be, hogy a jövőben inkább egy ökobarát étterem megvalósítására, illetve bio gyorsételek kifejlesztésére szeretné fordítani idejét. Az 59 éves mester elsősorban arról vált közismertté, hogy az ételeit alpesi gyógyfüvekkel tette még pikánsabbá.

A híres csillagokat - melyek képesek éppúgy felemelni, mint kettétörni egy karriert, vagy egy étterem sorsát - névtelen felügyelők osztják ki, akik az ételek megkóstolásán kívül, alaposan szemügyre veszik még az étterem konyháját, edényeit, evőeszközeit, poharait, sőt még a mellékhelyiségeit is.

Az elmúlt években egyre gyakrabban szállnak ki főszakácsok a Michelin-rendszerből, mondván, hogy az a személyes és anyagi befektetés, amely a színvonal megtartásához szükséges, csupán olyan éttermek számára kifizetődő, amelyek nagy és egyben gyors forgalommal bírnak.

Így döntött 2008 végén Olivier Roellinger is. A breton séf egyszerűen visszaadta mind a három csillagát arra hivatkozva, hogy elfáradt, és a gasztronómiai szenvedélyét egy a korábbinál sokkal egyszerűbb helyen szeretné megosztani minél több emberrel. A mester azonban láthatóan nem menekülhet a Michelin ellenőreitől: a közelmúltban megnyílt Château Richeux nevű új éttermének egyből adtak egy csillagot.

Párizson kívül egyébként a legtöbb csillaggal büszkélkedhető francia város Courchevel síparadicsoma, ahol két kétcsillagos és két egycsillagos étterem is található.
A válságra való tekintettel a Michelin-kalauz idén egy különleges válogatással is szolgál: a kiváló ár-érték arányú 555 étterem listáján található vidéki éttermekben kevesebb mint 29 euróból, Párizsban pedig 35 euróból jól lehet lakni.

 

Három a csillag: Gilles Goujon
French chef Gilles Goujon in the kitchen of his restaurant "L'auberge du Vieux Puits" in Fontjoncouse, southern France, on February 28, 2010. France's Michelin restaurant guide gave on March 1, 2010, its top three-star ranking to Goujon. There are 26 French restaurants who currently have three stars. AFP PHOTO REMY GABALDA
Top cikkek