Izrael: őszi kóstoló

Az Izraelbe utazásnál igen fontos az időzítés.

Jeruzsálem ősi városfalát tárták fel

Az ősi Jeruzsálem 2100 éves városfalát tárták fel izraeli régészek, akik egyúttal XIX.

Óvárosi séta süket mobillal

A Jeruzsálemet járó turistát elkápráztatja az Óváros ókori-középkori csodája, de a történelem kőrengetegéből kisétálva általában örömmel üdvözli a XX-XXI.

Ramadán a világ körül

Egy hete tart a muzulmán vallás böjti időszaka, a testet és lelket erősítő harmincnapos Ramadán. Galériánkban Malagától Kasmírig mutatjuk be a böjtölő hívőket.

Újra nyitva a Mecsetek tere Jeruzsálemben

Ismét megnyílt vasárnap minden muzulmán hívő és a látogatók előtt a jeruzsálemi Mecsetek tere, ahova egy héten át korlátozták a belépést.

 

Megtalálták Jeruzsálem legrégebbi erődítményét

Ez az első eset, amikor a régészeknek olyan monumentális építményt sikerült feltárniuk Jeruzsálemben, amelyet Heródes 2000 évvel ezelőtti uralkodása előtt emeltek.

A Kr.e. XVII. századból származó masszív falat tártak fel a Haifai Egyetem régészei Jeruzsálemben: véleményük szerint a 3700 éves építmény a város legrégebbi erődítménye. Ez az első eset, amikor a régészeknek olyan monumentális építményt sikerült feltárniuk Jeruzsálemben, amelyet Heródes 2000 évvel ezelőtti uralkodása előtt emeltek.

"A lelet azt bizonyítja, hogy Jeruzsálem lakossága már a középső bronzkorban képes volt komplex létesítmények megépítésére" - nyilatkozta a feltárásokat irányító Ronny Reich, a Haifai Egyetem professzora.

A 8 méter magas fal a Kr.e. XVII. században épült, amikor Jeruzsálem a kánaániták egy kis erődített települése volt. A feltételezések szerint egy ókori védett átjáró részét képezte, amely a város egyetlen forrásához vezetett. A fal egy kis részletére még 1909-ben bukkantak, ám csak most tárták fel 24 méteres szakaszát. Ronny Reich meggyőződése szerint az építmény folytatódik a föld alatt.

"A fal csodálatos, ahogy az is, hogy túlélte az elmúlt 3700 év viszontagságait, s nem bontottak le egy ilyen erődítményt későbbi építési projektek miatt" - hangsúlyozta a régészprofesszor.

Jeruzsálem a középső bronzkortól kezdve (Kr.e. 2000-1750) városias település, valószínűleg kereskedelmi csomópont volt. Az izraeli törzseknek a Kr.e. XIII. század második felében lezajlott bevándorlása után, Kr.e. 1000 körül Dávid király foglalta el a kánaánitáktól, és az általa alapított Izrael királyságának fővárosává tette. Fia, Salamon király (Kr.e. 961-922 között uralkodott) új akropoliszt építtetett, halála után Jeruzsálem a kettészakadt ország déli része, Júda fővárosa lett.

Top cikkek