Elindult a kasmíri békebusz

Ünnepélyesen elindította a Kasmír részei közötti közlekedő buszjáratot az indiai kormányfő. A busz ellen merényletet kíséreltek meg, de senkinek nem esett bántódása.

Indiai vonatrobbantás: fantomképek két gyanúsítottról

Fantomképeket tettek közzé kedden az indiai hatóságok az előző napi, 68 halálos áldozatot követelő vonatmerénylet két gyanúsítottjáról. Feltételezik, hogy a két férfi helyezte el az Indiát és Pakisztánt összekötő Barátság Expresszen a robbanást és az azt követő tüzet kiváltó kezdetleges robbanószerkezeteket.

Brit állampolgárok a mumbai terroristák közt?

Brit állampolgárok is lehettek a mumbai terroristák között, állítja két hírforrás. Véget értek a harcok a Chabad Lubavitch zsidó központban. 155 áldozat, nyolc külföldi. GALÉRIÁVAL

Háborús hangulat Pakisztánban és Indiában

Pakisztán csapatokat dob át az afgán határövezetből az indiaiba. Új-Delhi szerint ez készülődés a háborúra, Iszlamabádban azonban a szokásos tél előtti csapat-átrendezésről beszélnek. Szavakban egyik fél sem akar háborút.

Indiai atomtengeralattjáró, pakisztáni félelmek

Pakisztán bírálta, a regionális békét veszélyeztetőnek nevezte kedden, hogy India a hét végén vízre bocsátotta első saját gyártmányú atommeghajtású tengeralattjáróját.

 

Ramadán a világ körül

Egy hete tart a muzulmán vallás böjti időszaka, a testet és lelket erősítő harmincnapos Ramadán. Galériánkban Malagától Kasmírig mutatjuk be a böjtölő hívőket, akiknek napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, fürdéstől, a zenehallgatástól, a házasélettől és a test egyéb örömeitől, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat, a pletykát - egyszóval jobban kell figyelniük egymásra.

Az iszlám öt oszlopa a hitvallás, az ima, a böjt, a zarándoklat és a szegényeknek adandó alamizsna. A testet és lelket erősítő harmincnapos böjt azért esik a ramadán hónapra, mert a hagyomány szerint 610-ben e hónap 27. napján adta Allah a Koránt az égből Mohamed prófétának, aki a Híra hegyére vonult vissza elmélkedni és böjtölni.

Az iszlám hit szerint ilyenkor a pokol kapui zárva, a démonok leláncolva vannak, így e hónap a sanyarú nélkülözések ellenére a béke és a szellemi megtisztulás időszaka.

A böjt kezdetét hagyományosan úgy határozzák meg, hogy az előző, sabán hónap végén nagyhitű, megbízható embereket küldenek ki, akik hiteles tanúk előtt igazolják, hogy a Holdat látni lehet. Ugyanezt az eljárást követik a böjti hónap végén is. Egy-egy felhős éjszaka vagy éles szemű muzulmán így akár napokkal is meghosszabbíthatja vagy megrövidítheti a böjtöt. Az idei ramadán szerdán napszállta után kezdődött meg.

A hívőknek napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, fürdéstől, a zenehallgatástól, a házasélettől és a test egyéb örömeitől, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat, a pletykát - egyszóval jobban kell figyelniük egymásra.

Felmentést csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, a csatában harcolók és a betegek kapnak. Mivel a böjt a nap járásától függ, kevéssé szerencsés országokban akár hajnali három órától este kilencig is érvényesek lehetnek a tilalmak.

A böjt elsődleges célja, hogy a muszlimok az elmélkedésnek, az imának szenteljék magukat, növekedjék türelmük, akaraterejük, amellyel legyőzik a testi vágyakat. A rangra, anyagi helyzetre való tekintet nélkül mindenkire érvényes szabály a vallási közösség tagjainak egyenlőségét is hivatott kiemelni. A ramadán egyben a hit nevében folytatott harc időszaka is, e hónapban zajlott le ugyanis az iszlám arábiai térhódításának két döntő mozzanata, Mohamed próféta első katonai győzelme és Mekka meghódítása.

Ramadán idején mindenki igyekszik napkelte előtt felkelni és enni - ezt hívják szuhurnak. Az élet az éjszakai órákban élénkül meg: napszálltakor kezdetét veszi az iftár, a lakoma, a szent helyeket kivilágítják, a boltok kinyitnak. A hónap 26. és 27. napja közti éjszakára esik a sors vagy elrendelés éjszakája, a Lailat al-Qadr, amelyen a próféta először kapta meg Gábriel arkangyalon keresztül a kinyilatkoztatást.

Ez a muszlimok számára az év legnagyszerűbb éjszakája, amelyet az imádkozásnak kell szentelniük. A böjt befejeződésekor háromnapos nagy ünnepet csapnak, a Kis Bajrámmal tér vissza az élet a rendes kerékvágásba. Az emberek megajándékozzák egymást, sok helyen foglyokat engednek szabadon.

KÉPGALÉRIA JOBBRA!

Ima a dél-spanyolországi Malaga mecsetében
A Muslim man prays during the fasting month of Ramadan at a mosque in Malaga, southern Spain, August 24, 2009. Muslims around the world abstain from eating, drinking and conducting sexual relations from sunrise to sunset during Ramadan, the holiest month in the Islamic calendar. REUTERS/Jon Nazca (SPAIN SOCIETY RELIGION IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek