galéria megtekintése

Marhafejtől az Atlaszig

0 komment

Csémi Klára

Napsütés, selymes homok, vendégszeretet, minden korábbinál nagyobb biztonság – ezzel a kínálattal csábítja az utazót Észak-Afrika egyetlen demokráciája.

Érthető módon a turizmust minden alkalommal visszavetik a merényletek, terrorakciók, ezért az utazni vágyók nagyon érzékenyek a biztonság kérdésére. A helyzet Tunéziában jó kezekben van: a kormány határozott lépéseket tett az idegenforgalom zavartalan működéséért. Törvényekkel kötelezte a rendvédelmi szerveket a külföldiek fokozott védelmére, és a szigorú előírásokból bőven jutott a szállodáknak is.

 Kihagyhatatlan látnivaló a kék-fehérben pompázó művészfalu, Sidi Bou Said
Kihagyhatatlan látnivaló a kék-fehérben pompázó művészfalu, Sidi Bou Said
Thinkstock

Ottlétünk idején mindezt magunk is megtapasztalhattuk: a rendőrök a jelentősebb nevezetességek közelében ellenőrzik a turistabuszokat, nyeles tükreikkel az alváz alá is betekintenek. A hotelek minden bejáratát őrzik, a csomagok és tulajdonosaik éppolyan átvilágításon esnek át, mint a repülőtereken. A megnyugtató védelem része a civil ruhás biztonságiak jelenléte; minden látható és láthatatlan óvintézkedés a váratlan események megelőzésére hivatott.

 

A mediterrán ország szerencsére változatlanul sokakat vonz, akik között bőven akad visszatérő vendég – az első magyar csoportok május végén meg is töltötték az első Monastirba tartó charterjáratot. A legtöbben a két legismertebb üdülőhelyre, Sousse-ba és Hammametbe tartottak, hogy élvezzék a sokcsillagos, vízparti szállodák kényelmét, a lassan mélyülő tengert, a finom homokot és a garantált napsütést. Az új turisztikai központok egyike Yasmine Hammamet, amely igazi turistaparadicsom: a más-más világot idéző szállodák közelében külön „óváros" épült, a szűk sikátorokban éttermek, szórakozóhelyek, üzletek és fürdők sorakoznak, a gyerekeket akvapark és vidámpark várja.

Thinkstock

Egy-egy programra tartva sok mindenre rácsodálkozhatunk: az út menti árusokra – a széles választék a házi lepénykenyértől a friss gyümölcsön és csigán át a bajt távol tartó élő kaméleonig terjed –, a hentesüzlet elé kiakasztott marhafejre (jelezve, hogy friss hús érkezett), a gondosan megművelt búzaföldekre, szőlő- és olajfaültetvényekre, a nyüzsgő, sokszínű keleti élet sajátosságaira. A tuniszi medina üzletsorai között pedig a hol innen, hol onnan érkező magyar mondatokra: Gyere mazsar, Nem drága, Szeretlek Zsuzsi, Szervusz, vízibusz, mi több: Friderikusz...

Honfitársaink mókás tanításai fokozzák jókedvünket, akárcsak azok a helyszínek, amelyek egyelőre nem szerepelnek a csoportos utaztatók kínálatában, egyénileg, az interneten azonban könnyen megszervezhetők. Ilyenek az ország északi felén lévő ökofarmok. Van közöttük önellátó biokert, van, ahol a rózsavíz helyben, lepárlással készül, és az Atlasz nyúlványain, 600 méter magasban, olajfaligetek közepén olyan is, ahol a teljes pihenés érdekében nincs internet, jó levegő, helyi eredetű bioétek annál több.

Nobel-békedíjas kvartett

Az arab tavasz 2011-ben Tunéziá­ban kezdődött. Több hónapos zavargások után január 14-én családjával elmenekült az ország elnöke, mert nyilvánvalóvá vált: a népnek elege lett a korrupcióból és a helyi kiskirályok zsarnokoskodásából. Négy fontos szervezet összefogásával 2013-ban jött létre a Nemzeti Párbeszéd Kvartett. Elfogadták az ország új alkotmányát, és 2014 végén többpárti választásokat tartottak. A kvartett eredményes erőfeszítéseiért 2015-ben Nobel-békedíjat kapott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.