Budapest is felkerült a Lonely Planet tízes toplistájára

Az útikönyvkiadó szerint a legjobb nyári úti célok 2010-ben: London, Párizs, Barcelona, Róma, Bécs, Berlin, Dubrovnik, Athén, Isztambul és Budapest.

Veszélyes a Pilisben kirándulni

Az elmúlt hetek esői miatt nem használhatók a Pilis völgyeiben futó turistautak, nem látogatható a Rám-szakadék, a Holdvilág-árok és a pilisszentkereszti Szurdok sem. A felázott talaj miatt továbbra is fák dőlhetnek ki.

Egyre több a vendég a budapesti strandokon

Hosszabbított nyitvatartással készülnek a budapesti strandok a hétvégi kánikulára. Szombaton és vasárnap a fürdőzők száma a 20 ezret is elérheti.

Veszélyesek lehetnek a Pest megyei bányatavak

A legtöbb bányató vízminőségét nem ellenőrzik, veszélyt jelenthet a beláthatatlan és változó mélység, valamint a tó alján heverő drótok, alkatrészek is. Az előírásokat megszegőket 20 ezer forintra büntethetik.

Siófok: Kálmán Imre nyomában

Siófok hallatán a legtöbbeknek alighanem a Balaton és az Aranypart ugrik be, de akad azért más is, amiről nevezetes a város.

 

Kilenc kijelölt természetes fürdőhelyen strandolhatunk Pest megyében

Öt bányató, egy víztározó, egy tó és két dunai folyószakasz várja a fürdőzőket. A víz megfelelő minősége mellett számos más feltételnek is meg kell felelnie egy természetes víznél kialakított strandnak ahhoz, hogy engedélyt kapjon.

Újabb természetes fürdőhelyre adott ki engedélyt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az elmúlt hetekben Pest megyében, így a dunabogdányival együtt már kilenc kijelölt strandon lehet a Dunában és a tavakban fürdőzni. Pest megyében kilenc kijelölt természetes fürdőhely van: öt bányató, egy víztározó, egy tó és két dunai folyószakasz. Megkapta az ÁNTSZ engedélyét a szentendrei Duna-ág Dunabogdánynál, valamint a veresegyházi Malomtó strand, a domonyvölgyi D-Beach Tóstrand, a gyömrői tófürdő, a pócsmegyeri Pázsit Tófürdő, a dunaharaszti Univerzum üdülőközpont, a délegyházi Naturista Oázisközpont, a Rukkel-tó Dunavarsányban és a ráckevei Hídláb strand a ráckevei-soroksári Duna-ágnál.

A víz megfelelő minősége mellett számos más feltételnek is meg kell felelnie egy természetes víznél kialakított strandnak ahhoz, hogy engedélyt kapjon - közölte az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézetének osztályvezetője.

Gáll Ildikó elmondta: az üzemeltetőnek biztosítania kell a megfelelő higiénés feltételeket - tusolót, mosdót, illemhelyet, hulladékgyűjtőt -, továbbá kell lennie elsősegélynyújtó helynek, úszómesternek vagy vízi mentéssel foglalkozó szakembernek. Mint hozzátette, a kiadott engedély egy szezonra szól, azt minden évben újra kérni kell.

 

 

Top cikkek