galéria megtekintése

Madár a foghíj mögött

0 komment

Népszabadság

„Ez itt inkább egy ilyen csendesen beszélgetős rész. Mi inkább egy szomszédokkal jóbanlevős kocsma vagyunk” – olvassuk a falra applikált táblácskán, szöveghívileg, és a nyelvi-stilisztikai botladozás ellenére is megtelik a szívünk melegséggel. Ha pedig szándékos a botladozás, annál inkább.

Van a Corvin sétány végén az a marha nagy foghíjtelek, amiről néha már azt gondoljuk, nem is marad foghíj az idők végezetéig – hát csak építenek valamit oda, csak lesz valami jóféle ír a sebre, ha már rehabilitáció címén így kirittyentették a környéket, nem? Most mindenesetre jó kis határpontnak tűnik, zónahatárnak: előtte az új építésű lakópark, utána meg az a nyolcker, az a régi, amire a legtöbben gondolunk, ha meghalljuk ezt a hangsort. A rutinos utazó tudja, mennyire fontos komforttényező tud lenni, hogy mivel találkozik először az ember a határ után. Hát itt, a Corvin sétány mögötti marha nagy foghíjtelek után a Bókay János utcával találkozik először, pontosabban a Práter-Bókay sarokhoz közeli Gólyával. A 2013-ban megnyílt helyet a mostani két rutinos utazó (mi) az utóbbi évek legnagyobb budapesti találatának tartja úgy személyes, mint közösségi szinten.


Bizonnyal sokan örülnek még a Gólyának rajtunk kívül – legelébb is talán azok, akiknek herótjuk van a néhány kivétellel turistacsapda maszkot öltő belvárosi romkocsmáktól. A Gólya ilyen szempontból is igazi titok: csendben meghúzódik a térképileg még belvárosnak számító negyedben, csak semmi hivalkodás, és a lepattantságból sem igyekszik óriási profitot termelni egy (két) nyár alatt. Hogy mire gondolunk?

Most éppen a tegnapi rozéfröccsre gondolunk, amit a magát „szövetkezeti presszó + közösségi ház”-ként meghatározó üzemegység kertjében fogyasztottunk jó hosszan. De tényleg jó hosszan, vagy két órán át, pedig lecsúszott volna éppen tíz perc alatt is, csak hát a teszt. A Gólya 5-ös fölével ment át: kiderült, ez nem az a hely, ahonnan elzavarnak, ha a lehető legapróbb kortyokban temeted magadba, amit rendeltél. Ha irodáznál, az sem gond, van ingyen wi-fi.

 

De nem csak ezért érezheted jól magad a Gólyában. Az enteriőr azt a kellemes lepattantságot árasztja, amit nagyon lehet szeretni: a művházak leselejtezett, de még bőven használható bútorai mellett elférnek itt a kicsit felújított támlás székek és a sörsátrakban szokásos pad-asztal kombók meg a babzsákok,

a hely tehát a jóféle anything goes jegyében hódít. És hogy kiket?

Amikor megérkezünk, fényes délután, trikós lokál arc támasztja a pultot, szerintünk konkrétan alszik; mellette raszta srác kér sört, odakinn a kertben egyetemista vagy annak tűnő fiatalok és egy harminc-negyvenes éveit taposó külföldi brigád múlatja a csermelyléptűt. ­Vagyis a környéki békés piások mellett kiválóan megférnek itt a kékharisnyák, az elvetélt és valódi költők, a Budapestet nem okvetlenül a bédekkerekből felfedezni akaró turisták, a lézengő kisklambók, kezükben szörppel, illetve a direkt az esti programra szálingózó, a helyen jókorákat csodálkozó idegenek. Meg mindenki. És látszólag mindenki boldog. Jó, a már megidézett trikós, bóbiskoló lokál arcról ezt nehezen tudjuk eldönteni, mindenesetre mi például csak akkor tudunk nyilvános helyen aludni, ha boldogok vagyunk, úgyhogy szerintünk ő is az lehet.

S hogy a rendkívül barátságos kiszolgálás és a kicsit már megfestett belső mellett mi ad okot a boldogságra? A napi menü például, amit 890-ért kínál a Gilice Konyha, és ami forrásaink egybehangzó állítása szerint: finom. (Ráadásul a kerületiek 10 százalékkal olcsóbban ehetnek.) De a menü mellett más egyszerű, frissen készülő fogások is kaphatók, a sörkorcsolyák meg alapnak tekinthetők. Aztán ott a napi stampóakció, az se rossz mondjuk. De az is jó madárra tesz, akit ezek a vendéglátó-ipari ügyeskedések egyáltalán nem hatnak meg, és nem fröccsre-csapoltra-rövidre vágyik, vagyis nem kocsmázni akar: gyakorlatilag minden napra jut valami kultúrprogram (van, hogy kettő, sőt több), beszélgetés, koncert, felolvasás, slam poetry, vetítés, civilkedés, játszóház. Valami. A hely tehát közeli, olcsó, vidám, finom, okos. Ennyi a titok. 

I!

Cím: 1083 Budapest, Bókay J.u. 34. 
Nyitvatartási idő: h–sz: 12–24, cs: 12–2, p: 12–4, szo: 18–4, v: 18–23 
Honlap: www.facebook.com/roncskocsma

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.