Portótól Lisszabonig

Portugáliát a legtöbb magyar a történelemkönyvekből ismeri, pedig a hazánkhoz hasonló méretű ország rengeteg meglepetést tartogat. Bár a Portugáliához tartozó szigeteken csodás a nyaralás, valójában a Lisszabontól Portóig vezető útszakasz a legérdekesebb. UTAZÁS TOP 50

Kulináris élvezet kultúrával spékelve

Bacchus, a bor és a vidámság istene szegődik a bort szeretők mellé, amikor a Duna Borrégió Borút Egyesület turistáknak szervezett útját járják.

Kulináris élvezet kultúrával spékelve

Bacchus, a bor és a vidámság istene szegődik a bort szeretők mellé, amikor a Duna Borrégió Borút Egyesület turistáknak szervezett útját járják. Persze egy jó séta nemcsak borospincékből és különböző italokból áll, hanem kulturális programok is szegélyezik.

Gyöngyös borospincékben és múzeumokban bővelkedik

Szeptemberben már szüretelik a korai érésű szőlőket a Mátraalján, az eseményhez pedig rengeteg programot társítanak a települések, sok-sok vendégcsalogató programmal.

Borünnep bordalokkal Baranyában

Szeptember 25. és 27. között Pécsett és Villányban rendezik meg a műfajában egyedülállónak számító 14. Európai Bordalfesztivált.

 

A portói bor tájain

A világ egyik legősibb bortermelő vidékén halad át a Douro folyó, amely Portugália északi részét szeli ketté a spanyol határtól Porto városáig.

Kanyargó folyó kék vize által kettéválasztott, változatos színű, geometriai rajzolatú tájkép tárul elénk a Douro folyót ölelő borvidéken. Szinte minden négyzetméterét emberi kéz formálta. Vízszintes földterület itt gyakorlatilag nincs, a szőlőtőkéket soronként, a lejtőkön évszázadok alatt kialakított teraszokon művelik. A borszőlőtermesztésre igen jó forró és száraz klíma, a palaköves talaj tette oly értékessé e területet, hogy a nehezen hozzáférhető meredekeket sem hagyják megműveletlenül. A szőlősorokkal keresztül-kasul szabdalt hegyoldalakban már messziről feltűnnek az évszázados borgazdaságok - mint az Offley, a Taylor,s vagy a Sandeman - épületei, emlékeztetve arra, hogy a portó borvidékén járunk.

Portugáliában sehol másutt nem emlegetik annyiszor Magyarországot, mint éppen itt. Elismerik, hogy az itteni borvidéket csak a világelsőnek számító tokaji térség után, 1756-ban jelölték ki. A világelsőség annyiban a Douro borvidékéé, hogy itt egyben a termesztést is szabályozták. A portói bor, amelyet máig e kijelölt területről származó szőlőből és a XVII. században kikísérletezett módon - égetett szesz hozzáadásával - állítanak elő, elválaszthatatlan a Douro folyó történetétől.

Régebben a folyó volt az egyetlen szállítási útvonal, ahol a bor eljuthatott a fogyasztókhoz, de a vízi út ma is a legkellemesebb módja a térség megismerésének.

A sétahajók Porto vagy a vízparti város, Peso da Régua kikötőjéből indulnak, ahol egy korabeli, hordókat szállító hajó is horgonyoz. Mielőtt hajóra szállnánk, érdemes a város múzeumában megismerkedni a folyó és a borvidék történetével. Márciustól kezdve, amikor már szinte nyári meleg van, indulnak az egyhetes túrák, teljes ellátást kínáló, fedélzeti uszodával is rendelkező üdülőhajók. Naponta más-más ponton kikötve szárazföldi kirándulásokat is szervezve teszik változatossá az utat. Lehet rövidebb, egy-két vagy félnapos hajózáson is részt venni, áthaladva a duzzasztó zsilipjén, meglátogatva a hangulatos vízparti Pinhaót, a visszautat pedig vonaton is megtehetjük. A többnyire közvetlenül a - más járművel megközelíthetetlen - vízparton haladó, felújított gőzmozdony vezette, hangulatos "fapados" májustól októberig, hétvégeken közlekedik. Pinhao nemrég felújított vasútállomása - a szőlőtermesztést, szüretet idéző gazdag csempeképeivel - önmagában is megér egy látogatást, de a helyi borgazdaságok termékeiből is vásárolhatunk itt.

Hogy a Douro térsége az ősidők óta lakott, arról a folyón továbbutazva szerezhetünk bizonyosságot. A Douro mellékfolyója, a Coa völgyében néhány éve fedezték fel az őskőkorból származó, sziklákba vésett állatrajzokat, amelyeket az UNESCO szintén a világörökség részének nyilvánított. Megér egy kirándulást a Douro-vidék legjelentősebb városa, Lamego is. A volt püspöki székhely nevezetessége a székesegyházhoz vezető, 686 lépcsőfokból álló, kőfaragásokkal és csempeképekkel díszített, monumentális lépcsősor.

A borvidéket persze a borgazdaságok meglátogatásával ismerhetjük meg leginkább. A két-három évszázada épült kúriák többsége nemcsak borkóstolót vagy a borkészítésbe való betekintést, hanem szálláshelyet is kínál. Az egyik magaslatot uraló felújított Quinta Nova antik bútorokkal berendezett szobáiból a folyókanyarra nyílik a kilátás, a meredek hegyoldalba épített uszoda széle a kék éggel mosódik egybe. A szőlőhegyeket narancsligetek teszik változatossá.

Info

Az üdülőhajón egy dupla kabin 7 éjszakára - a mostani szezonban - 945 euró.

Az egynapos hajóutak ára 59-69 euró, a kétnapos 182 euró.

A Régua és Pinhao között közlekedő gőzvasút, borkóstolóval, élő zenével, 43 euró.

A Douro partján a gőzös vontatta turistaszerelvény halad
A Douro partján a gőzös vontatta turistaszerelvény halad
Top cikkek