Újabb felhőszakadás, fokozott védekezés

Komoly dunai árvíz fenyeget. Svájc közepét víz öntötte el, Németországban, Ausztriában katasztrofálisak az állapotok. Itthon több település ismét veszélybe került. 22 ezer hektár áll belvíz alatt.

Év végi kalandok a Balatonnál

A Balaton ősszel látványként, vagy hajózva pazar élmény, de nem kell lemondani a fürdőzésről sem.

Ismét gurul a Tüzes kerék

A Keleti-Mecsek egyik legszebb völgyében megbúvó kis településen, Óbányán 2001 óta, az Óbányai Német Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezésére felelevenítik a helyi hagyományt, amely az 1970-es évekig töretlenül élt a falubeliek körében.

Buzsáki pünkösd - hímzésekkel

Ha kíváncsiak vagyunk, hogy mit jelent a vézás-rátétes- boszorkányos szóhármas, legjobb, ha ellátogatunk Fonyódtól negyedórás autóugrásnyira lévő, hímzéseiről a határainkon kívül is ismert településre.

Kétmilliós büntetés somogyi háziorvosoknak

Tízből kilenc, szúrópróbaszerűen ellenőrzött somogyi háziorvosnál talált hiányosságot (OEP); a rendelőt régóta kerülő egészséges páciensek után járó kártyapénz visszafizetésére kötelezték az orvosokat.

 

Tojások - nem csak húsvétra

Siófokon a Szűcs utca 4. szám alatt, egy vitrinekkel teli helyiségben nem érvényes az "Úgy hasonlítanak egymásra, mint egyik tojás a másikra" szólás. Mert a Tojásművészeti Kiállítás majdnem kétezer - Kovácsné Töreki Katalin gyűjtötte és vásárolta - tárgya között még véletlenül sincs két egyforma.

És nemcsak azért, mert a libatojás nagyobb a zebrapinty tojásánál vagy mert az emutojás zöldesszürkéje élesen elüt a világos tyúk-, kacsa- vagy strucctojás színétől. Hanem azért, mert van ott tojás - a természet szülte darabokon kívül - nemes kőből és nyers ércből, műanyagból és porcelánból, cukormázzal megkeményített horgolófonálból vagy éppen egy vulkán fekete lávájából. És azért is, mert vannak eredeti darabok és akadnak másolatok. Utóbbiak közül a leglátványosabbak azoknak az egyebeken kívül az Ermitázsban őrzött Fabergé-tojásoknak a köznapi anyagokból sokszorosított másolatai, amelyeket az Oroszországban született és élete egy részét ott is töltő mester XIV. és XVI. Lajos francia király tojásajándékainak mintájára III. Sándor és II. Miklós orosz cárnak remekelt. Az eredetileg díszes talpon álló, agyonaranyozott-drágakövezett tojásokat felnyitva akár parányi hagymakupolás templomok is elénk bukkanhatnak.

Guzmics István Michelangelo-motívumot festett strucctojáshéjra
Guzmics István Michelangelo-motívumot festett strucctojáshéjra

A leginkább figyelemre méltó darabok persze azok a madártojások, amelyeket az ember valamiképpen már évezredek óta megmunkált. Mert - mint Györgyi Erzsébet a kiállítás egyik tablóján írta - mágikus erőt tulajdonított neki, az újjászületés, a feltámadás, a termékenység, az örök élet, a tökéletesség jelképének tartotta.

A "megmunkálás" lehetett egyszínűre festés hagymahéj főzetével vagy boltban vásárolt festékkel. Történhetett úgy, hogy olvadt viasszal rajzoltak a tojásra, és azt így mártották a festékbe, hogy aztán a viasz leolvasztása után tojáshéjszínben tűnjön elő a minta. Az egyszínűre festett tojás héjára karcolhattak mértani alakzatot, virágot, madarat, akár tájképet is. Rajzolni, festeni természetszerűleg az eredeti színében hagyott tojásra is lehetett.

Másfajta ügyességet kívánt a patkolás. A tojáshéjba a puha fémből készített sok-sok patkó rajzolatának megfelelően akár száznál is több parányi lyukacskát fúrtak, majd a patkószögeket e lyukakba csúsztatták, s belül egy erre a célra szerkesztett kicsiny szerszámmal visszahajlították. Megtették ezt nemcsak strucctojással, hanem tyúktojással is.

Ismét másért csodálhatjuk meg a csipkésre fúrt-kivágott tojásokat. A finom áttörésekből kirajzolódik a budapesti Halászbástya vagy a siófoki víztorony sokaktól ismert képe. Az ezzel a technikával készített talán legérdekesebb darab egy emutojás: a héjról csak kicsit lehántva világosszürke, majd azt tovább kaparva hófehér réteg tűnik elő, így az áttört minta három saját színben pompázik. Nem kevésbé érdekes egy oldalt "megskalpolt" párja: nyílásán a betlehemi istállóba pillanthatunk be, ahol Máriát, Józsefet és a kisdedet látjuk kacsa-, pulyka- és fácántojásra festve, a fürjtojás pedig egy bárányt formáz.

Ezek persze már inkább műalkotások, mint hagyományos húsvéti tojások. Természetesen a régi idők sem hiányoznak a tárlókból. Az egyik kiállított darabon ezt olvashatjuk: "Pirostojás-adás / Mely szokásban vagyon, / Fogadd kedvesem, / Mert szívemből / Adom".

Info

Nyitva tartás: mindennap
10-18 óráig.

Jegyárak: felnőtt - 400 forint, gyermek - 200 forint.

Vásárlási lehetőség.

Top cikkek