Hegyközségek sík vidéken

Hegyet Szegednek! - hangzott a választási ígéreteket kifigurázó felszólítás néhány éve, a legutóbbi kampány idején.

Pálinkaosztás lesz a Kossuth téren

Ez az év sem múlik el pálinkanap nélkül: december 5-én délután 14 órakor a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület színpompás felvonulásával, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium árkádja alatt újra nyit a Pálinka Árkádia.

Gyulai karnevál, reneszánsz hangulatban

Gyula önkormányzata 2004 óta rendezi meg a Reneszánsz Karnevált, amely immár szezonnyitó hagyománnyá vált a Körös-parti fürdővárosban.

Múzeumok Madzagfalván

Békés megye névadó városa - mi tagadás - nem esik a fő turistamozgások útjába.

Cseresznyeünnep Japánban

Izgalmas, ha egy ország arra figyel, mikor vonul végig rajta a virágözön.

 

Gyulai pálinkafesztivál - tizedszer

Kerek évfordulót ünnepelhetnek Gyulán a minőségi szeszes italok kedvelői: április 17. és 19. között tizedik alkalommal rendezik meg a Kisüsti Pálinka Fesztivált. Tavaly, a kilencediken, már közel hétszázfajta gyümölcspárlatból kellett a sokat próbált zsűrinek kiválasztania a kategória elsőket és az abszolút győztest. Ez az utóbbi egyben világbajnokságot is jelent, lévén a pálinka - hungarikum.

Az idei legjobbnak minősített italt tartalmazó palackot - mint megőrzendő nemzeti kincset - később a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeumban is elhelyezik, a Szent Miklós Pálinka Ünnepen.

Az idén kilencszáz elbírálni való italféleség vár arra a 32 ítészre, akiket már kiválasztottak az embert próbáló feladatra, s akik kellő érzékszervi tréninget követően döntenek majd a helyezésekről. Mellettük a fesztivál első napjának délutánján társadalmi zsűri is akcióba lép, hogy bebizonyítsa: az amatőröknek is lehet megalapozott véleménye ebben a nagy horderejű kérdésben.

A pálinkafesztivál tíz év alatt messze túlnőtt a bájos fürdőváros határain. Szállást ezekre a napokra nemcsak Gyulán, de annak környékén, sőt a közeli Békéscsabán is nehéz foglalni. A házigazdák és szervezők komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy a vendégsereg számára az alapmotivációt jelentő pálinkakóstoláson túlmenően számos más érdekes programot is biztosítsanak. A vár tövében szakmai kiállítást és vásárt tartanak, itt bemutatkoznak a különböző pálinka- és gyümölcspárlatgyártók, borászok, élelmiszer-ipari cégek - termelők és forgalmazók egyaránt. A vásáron pedig kézművesek, népművészeti alkotók, a szakács- és cukrászszakma magyar és külföldi mesterei kínálják portékájukat. A program kiegészül továbbá a szombati böllérnappal, illetve a vasárnapi Főzzük körbe a várat akcióval. Az előbbi vetélkedésen hatfős csapatok indulnak, amelynek a végére szépen gyarapodik majd a gyulai kolbász abszolút mennyisége. A főzőversenyen a hagyományőrzés nemzetközi szintre emelkedik, merthogy a gőzölgő bográcsok körül a hazaiak mellett a külföldről, elsősorban a szomszéd országokból érkező teamek bizonyíthatják: nem mindegy, hogy mihez kínálják a pálinkát.

Az idén újdonság lesz az I. Országos Sóder Mustra, amelyen a hagyományos eljárással készült füstölt termékek versenyén szurkolhatnak az érdekeltek és az érdeklődők.

A húskészítmények mellől ezúttal sem hiányzik a "husika": vasárnap délután a 15-27 éves jelentkezők közül (nevezési díj háromezer forint!) megválasztásra kerül a Magyar Pálinka Szépe cím 2009-es nyertese, aki egy éven át büszkén viselheti a titulust.

A vidám eseménysorozatban azért protokolláris programok is helyet kapnak. Megtartják a miniszteri fórumot, amelyen aktuális élelmiszer-ipari témák kerülnek megvitatásra, a lovagrendek látványos felvonulását pedig mindig nagy érdeklődés kíséri. Zenében sem lesz hiány, az Apostoloktól Fenyő Miklósig számos művész és együttes koncertje várja a pálinkatesztelés után még csápolni is kész (és képes) nagyérdemű publikumot.

Top cikkek