Pálinkaosztás lesz a Kossuth téren

Ez az év sem múlik el pálinkanap nélkül: december 5-én délután 14 órakor a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület színpompás felvonulásával, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium árkádja alatt újra nyit a Pálinka Árkádia.

Az idén az eredetvédett pálinkák, a szabolcsi alma-, a szatmári szilva-, a gönci barack-, a békési szilva-, a kecskeméti barack-, az újfehértói meggy- és a göcseji körtepálinka, valamint az ágyas pálinkák ünnepe lesz december első hétvégéje. Ugyanis a II. Pálinka Árkádia három napig, december 5. és 7. között tart nyitva - tájékoztatta az MTI-t Jónás József, az esemény szóvivője.

Az első napon a lovagrend tagjai a pártoló hölgytagok kíséretében pálinkát osztanak a Nagy Imre téren, a metró kijáratánál és a Néprajzi Múzeum előtt. Eközben egy látványfőzdében eredeti magyar pálinkát főznek, amelyet az Árkádia vendégei megkóstolhatnak.

A pálinkanapi rendezvénysorozat támogatására a lovagrend megnyerte Fábián László és Balogh Gábor öttusa olimpiai bajnokokat. Fábián László kóstolja majd meg a II. Pálinka Árkádia első napján a helyszínen felállított és működő látványfőzde első pohár pálinkáját.

A Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület harmadik éve tartja december 6-át az év egyik legfontosabb napjának. Még 2006 őszén gondoltak arra a lovagrend tagjai arra, legyen a pálinkának is saját ünnepnapja, hiszen a rend legfontosabb feladatának tekinti a pálinka népszerűsítését, megismertetését az ország határain belül és azon kívül is. Kézenfekvő megoldásnak tűnt december 6., ugyanis Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje.

A lovagrend tagjai három éve még csak saját berkeiken belül ünnepelték meg a pálinka napját. Szent Miklóst ábrázoló ikont készíttettek, amelyet a győri görög katolikus templomban szenteltek fel.

Tavaly már több programot is szerveztek: a hegyeshalmi határátkelőnél az országba belépők egy-egy kis üveg pálinkát kaptak ajándékba az egyesülettől, Budapesten pedig a pálinka ügyéért legtöbbet tevő szakmabelieknek átadták a Magyar Pálinkáért Érdemrendet. Ugyanakkor a pálinkahét keretén belül a Kossuth téren, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium árkádja alatt megrendezték az első Pálinka Árkádiát, ahol a legjelesebb pálinkafőzdék várták legkiválóbb pálinkáikkal az érdeklődőket. (MTI)

Top cikkek