Ismerkedés a nagy kékséggel

Víz alatti éles sziklák, veszélyes áramlások, szúrós tengeri lények – minden veszélyt könnyedén elkerülhetünk. Összegyűjtöttük, hogy mire ügyeljenek, akik szívesen vetik bele magukat a kék habokba.

 

Negyven fok és turistataktika

Hajnali 6 előtt még szinte teljesen üresek voltak az utcák, a hordárok a lábukat a kis kocsijukra feltéve újságot olvastak a riva padjain. A kompállomás kávézójában is csak néhány korai vendég bóbiskolt a csészéje felett. A nyugalom azonban átmeneti, sok turistát várnak ezen a hétvégén az Adriára. Napi helyzetjelentő, és spliti trajektriport.

Plavnik: fürdőzés félsós tengerben

Az öbölben búvárkodva sokáig nem értettem, miért nem látok tisztán a víz alatt, aztán rájöttem: édes és sós víz keveredése töri meg, és teszi opálossá a fényt, ha megzavarjuk az érzékeny határfelületet.

Lošinji fűszeres fuvallat

Ez az egyik olyan ritka oázis, ahol a levegő minősége ma jobb, mint 15 évvel ezelőtt volt. A híres gyógyüdülőhelyen novemberben tintahalfogó bajnokságot rendeznek, év végén pedig a világ legjobb víz alatti halászai mérik majd össze tudásukat.

Tavaszi szigettúra az adriai Mljet-expresszel

Mediterrán dzsungel övezte, különleges belső tórendszer - az Adria legzöldebb szigete Odüsszeuszt hét évre ejtette rabul.

 

Gyűrűcsere az Adria mélyén

Lehet hajó fedélzetén, vagy impozáns vízesésekkel a háttérben, netán naplementekor a tenger partján, sőt akár még az Adria mélyén is. Egyre több magyar pár ünnepli a boldogító igent Horvátországban.

A szertartás nyolc méter mélyen zajlott, ahova csak a tanúk kísérték el az ifjú párt. A fürdőruhás násznép aztán fejesugrásokkal üdvözölte őket, mint friss házasokat. A tavaly szeptemberben Zadar mellett megtartott magyar búváresküvő - amelynek a helyi lapok is csodájára jártak - a férj, Pásztor Attila ötlete volt, aki nemcsak szerelmese, de oktatója is ennek a sportnak.

Attila több éven keresztül munkával töltötte a nyarakat a horvát Adria partján, a különleges lagzi megszervezéséhez így viszonylag könnyen talált helyi segítséget a dalmát munkatársai és barátai között. Mivel magyarok hivatalosan csak igen bonyolult módon, és számtalan papír beszerzése után fogadhatnak egymásnak örök hűséget Horvátországban, Szilvia és Attila először Veresegyházon mondta ki a boldogító igent, a víz alatti, második gyűrűváltásukra pedig a násznépet szállító hajó dalmát kapitánya bólintott rá.

Az utazási irodákat egyre több magyar pár keresi meg azzal, hogy horvátországi házasságkötésről érdeklődjenek, nekik elsősorban romantikus helyszíneket tudnak ajánlani, ügyintézést nem. Így a legtöbben inkább itthon tudják le a hivatalos részt, és csak a lagzit viszik át a határ túloldalára.

A németek kicsit könnyebb helyzetben vannak az adriai esküvőszervezésnél, mivel Németországban egyszerűbb elismertetni a külföldön kötött házasságokat. A Sibenik mellett élő Astrid Lamparskinak és Ulrich Vossnak például számos olyan honfitárs ügyfele akad, akik a Krka folyón átívelő, fantasztikus zuhatagokra tekintő hídon kelnek egybe. A Voss házaspár is itt házasodott meg, saját tapasztalataikra építették fel aztán az anyakönyvvezetőtől ünnepi ebédig, mindent biztosító, "napesküvő" elnevezésű szolgáltatásukat.

Pásztor Attila is élete legszebb élményei közé sorolja a tengerben kötött házasságát, így ő is fontolgatja, hogy búváresküvők összehozásával is foglalkozna a jövőben. Ez a mulatság azonban nem olcsó, mivel költségként a násznép minden tagjára minimum 20 ezer forintot kell számolni.

Horvátország egyik leghíresebb nászutasa Agatha Mary Clarissa Miller volt, azaz a világon Agatha Christie-ként ismert krimiírónő, aki 1930 szeptemberében Dubrovnikban pihent a nála 14 évvel fiatalabb régészasszisztenssel, Max Mallowannel megtartott, második esküvője után. Ifjú házasoknak ideális adriai nászútra egyébként az Osztrák-Magyar Monarchia idején felépült, ma is működő horvát világítótornyok ajánlhatók. Jelenleg tizenegy bérelhető ki közülük, de vigyázat, főleg a világtól tényleg teljesen elzártak oly annyira népszerűek, hogy már áprilisban előre betöltik őket.

Pásztor Attila és felesége, Szilvia víz alatti esküvője
Pásztor Attila és felesége, Szilvia víz alatti esküvője
Top cikkek