Akvapark-láz a magyar-szlovák határon

Bővizű melegvizes "csodakútra" telepítenének akvaparkot marokkói, izraeli, japán, ausztrál, orosz befektetők. Az érdeklődés felsrófolta az ingatlanárakat Rapp (Rapovce) és Ipolytarnóc térségében. A termálfürdő tömegeket vonzhat az Ipoly völgyébe. - Tudósítás infografikával

Idegenvezetés ultramobil PC-vel

Egy sikeres uniós pályázat eredményeként virtuális idegenvezetőket is alkalmaznak a jövőben a Nógrád megyei Hollókőn. A palóc községben augusztus 20-án kísérleti jelleggel egyelőre két berendezést állítanak műszakba.

Ha hétvége, akkor esti fürdés

A mórahalmiak nehezen tudnak betelni azzal az érzéssel, hogy immár nemcsak a kemény mezőgazdasági munkából, hanem az idegenforgalomból is áramlik a pénz a településükre. A fő vonzerő, a 4 csillagos Erzsébet gyógyfürdő.

Ránduljunk ki Sopronba

Akár télen, akár nyáron keresünk utazási célpontot, akár semmittevésre, akár aktív időtöltésre vágyunk, Sopronnal jól választunk.

Túrázzunk a geoparkban!

Izgalmas lehet a húszmillió éve kihűlt vulkánok földjén kirándulni: a közös magyar-szlovák együttműködésben létrejött Novohrad- Nógrád Geopark kiváló úti cél.

 

Újra látogatható a palóc Pompeji

A téli leállást követően március elsején megnyílt és előre láthatóan novemberig fogadja az idén a látogatókat az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület.

Az ősvilági Pompejiként is emlegetett, 520 hektáros védett, s azon belül is 160 hektárnyi területen szigorú természetvédelmi oltalom alatt álló vulkáni ősparkra tavaly 57 ezren voltak kíváncsiak. A legtávolabbi vendégek Ausztráliából és Ecuadorból érkeztek Ipolytarnócra. Az ősvilági korba röpítő, négydimenziós mozi legidősebb látogatója egy 88 éves néni volt.

A több mint húszmillió évvel ezelőtti vulkánkitörés és egy sekélytengeri üledék nyomait gazdag leletanyagokkal őrző, Magyarország 7 Zöld Csodája közé választott, és világörökségi címre pályázó terület az idén hétfő és kedd kivételével reggel kilenctől délután négyig látogatható. (Ünnepnapokon ez a két nap is nyitva tartásnak minősül.) A terület legértékesebb része, a Borókás-árok mentén kialakított tanösvény csak csoportosan és kísérettel járható be, az első túrát mindennap fél tízkor, az utolsót fél négytől indítják. A túra során 11 állatfaj mintegy háromezer, vulkáni hamuval konzervált lábnyoma tárul elénk, valamint egy egykor száz méter magas, megkövesedett ősfenyő, s abból az időből, amikor is a mai nógrádi falucska, Ipolytarnóc határa egy sekélytenger partja volt, 25 cápafaj fogazatára is rácsodálkozhatunk.

Turistacsalogató az ipolytarnóci új látogatóközpont modern vizuáltechnikai szemléltető berendezése is, amely valódi időutazásra röpítő, négydimenziós mozi. Tavaly ide közel negyvenezren váltottak belépőt. Az őslábnyomos terület szomszédságában, az egykori téglagyár területén tavaly egy welnesshotel is nyílt, ennek a beruházásnak a legnagyobb építészeti érdeme, hogy a téglagyár tornyát részben meghagyták, s azt kilátóvá alakították.

A látogatóközpont szomszédságában a télen védőtetőt is építettek a bükkábrányi lignitbányából előkerült nyolcmillió éves ősfenyők, illetve mocsári ciprusok fölé. Az építkezés a kedvezőtlen időjárás miatt március vége előtt aligha fejeződik be, viszont a botanikai őskövületek a védelmükre készülő épület üvegfalán át is láthatók. Az ipolytarnóci belépőjegyek az idén átlag 15-20%-kal emelkedtek, a felnőtt belépő 900, a gyermek és nyugdíjas 600, az óvodásoké 300 forintba kerül, amibe benne foglaltatik az egykori ősvilági életet bemutató 3D-s animációs vetítés is. Az angol nyelvű változatban is kérhető időutazásos 4D-mozit az idén a tavalyi 950 forint helyett 990-ért nézhetik meg az Ipolytarnócra látogatók.

Az ipolytarnóci látogatóközpont az ősfenyők maradványaival
Az ipolytarnóci látogatóközpont az ősfenyők maradványaival
Top cikkek