Idegenvezetés ultramobil PC-vel

Egy sikeres uniós pályázat eredményeként virtuális idegenvezetőket is alkalmaznak a jövőben a Nógrád megyei Hollókőn. A palóc községben augusztus 20-án kísérleti jelleggel egyelőre két berendezést állítanak műszakba - tudtuk meg a hollőkői önkormányzatnál.

A festői környezetben fekvő nógrádi falu, Hollókőt egyre jobban kedvelik a turisták. Az év minden szakában autóbuszokon, gépkocsikkal érkeznek a vendégek a faluba, hogy megismerkedjenek a település látnivalóival, a pompás helyi népviselettel. Hollókő 1987-ben elsőként kapta meg Magyarországon - a budai várnegyeddel együtt - az UNESCO világörökségi címét. A pénzzel nem, viszont annál több nemzetközi figyelemmel járó cím megszerzésének húszéves jubileumára több meglepetéssel is készül a település. Pünkösdkor avatták látogatóközpontjuk kiállítását, augusztus 20-ától pedig virtuális idegenvezetőt is biztosítanak ugyanott a falu bejárásához.

Kelecsényi Péter, a hollókői önkormányzat projektmenedzsere érdeklődésünkre elmondta: Hollókő ófalui részében a látogató hamarosan egy kisméterű laptophoz hasonló berendezést, egy úgynevezett ultramobil PC-t kaphat a kezébe. A berendezés - ami a mobiltelefonoknál megismert bluetooth kommunikációs technológiával működik - a település egyes nevezetes pontjaihoz közeledve a látnivalóhoz tartozó pár perces történeteket képernyőn jeleníti meg. A turisták további információhoz is juthatnak egy háttéranyag megnyitásával, ahol szöveges formátumban kaphatnak bővebb tájékoztatást a videón bemutatott történetekhez. A virtuális idegenvezetés végeztével a látogatók internet kapcsolaton keresztül akár virtuális képeslapot is küldhetnek ismerőseiknek.

A hollókőieknek a pályázati lehetőségből egyelőre két készülékre futja, s azok is csak magyar nyelven tájékoztatják a látogatókat. A rendszer viszont bővíthető, fejleszthető, idegen nyelvű lehetőségekkel is.

Hollókő a heritage alive - vagyis az Élő örökség elnevezésű - projektjével az unió Interreg programjától nyert támogatást a lengyel Gorlice tartománnyal, az olasz Urbino várossal, az osztrák Salzburggal, a görög Ion-szigetekkel, a bulgáriai Kardjallal és Segesvárral közösen. A pályázók azt jelölték meg célként, hogy a világörökségi helyszíneket és azok környezetét gazdaságilag élénkítsék és az ott élők összetartását segítsék. Információink szerint egyelőre Salzburg, Segesvár és Hollókő készült el korszerű látogatókísérő berendezésével. Mint megtudtuk, a segesvári városjáró gyakorlatilag egy intelligens telefon. A salzburgiaké pedig a hollókőihez hasonló berendezés, ám attól egyvalamiben jelentősen eltér: ők ugyanis a virtuális idegenvezetőjüket a helyi lakosoknak ajánlják.

A nógrádi falu ezzel szemben a turisták kiszolgálásának javítását célozta meg ezzel a lehetőséggel. A falu három idegenvezetője így most további kettővel egészült ki. Ez utóbbiak ingyen állnak majd a világörökségi palóc falu látogatóinak a rendelkezésére.

Látvány a képernyőn - és a valóságban
Látvány a képernyőn - és a valóságban
Top cikkek