Pálinkaosztás lesz a Kossuth téren

Ez az év sem múlik el pálinkanap nélkül: december 5-én délután 14 órakor a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület színpompás felvonulásával, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium árkádja alatt újra nyit a Pálinka Árkádia.

Maffiamúzeum nyílt Budapesten

Többek között drogozó, kaszinózó és lövöldöző bűnözőket ábrázoló viaszszobrok láthatóak a szervezett bűnözés múltját és jelenét bemutató budapesti Maffiamúzeumban.

Reneszánsz testkultúra a Sportmúzeumban

- Zömében képeken, posztereken mutatja be a Magyar Sportmúzeum Reneszánsz testkultúra című kiállítása, hogy milyen sokszínű, gazdag sportélet jellemezte a középkori és kora újkori Európát és Magyarországot.

Ez már nem Nemecsek Füvészkertje

Van egy hely Budapesten, amit az olaszok legalább olyan jól ismernek, mint mi. A Füvészkertről van szó, amelynek népszerűségét Molnár Ferenc A Pál utcai fiúkban alapozta meg. Ám ez a kert már nem az a vadregényes zöldterület.

Polgári palotától bérházak konyhájáig

A töretlen ívű karrierek igen ritkák.

 

Hantás Flóra magáért beszél

Olyan krémest, amilyet a tabáni Ruszwurm cukrászdában készítenek, sehol másutt nem kapni. Selymesebb, bársonyosabb, mondhatni krémesebb a Ruszwurm krémese, méghozzá azért, mert tojáshab helyett tejszínhabot kevernek bele. Hiába, hogy a recept nem titkos, és annak ellenére is, hogy a tejszínhabos változat bombasiker, a főváros minden más cukrászata kitart a tojáshab mellett.

A Ruszwurm arról is nevezetes, hogy elsőként nyitott mindazon budapesti cukrászdák közül, amelyek a régmúltból máig fennmaradtak. A Szentháromság utca 7.-ben kevés híján kétszáz éve, 1827 óta boldogítják az édesszájúakat. Nemcsak az üzlethelyiség és a név ilyen régi, hanem a bolt berendezése is. Ma is azon a cseresznyefából készült pulton át szolgálják ki a vendégeket, amelyet mahagóni berakásokkal alkotott meg egy krisztinavárosi asztalosmester az 1830-as évek elején.

Százötvenedik születésnapjára szép ajándékot kapott a tengerentúlról a Gerbeaud: meghívást Tokió luxus-bevásárlónegyedébe, a Ginzára. A japán Gerbeaud-ban kínálják majd az ínyencségeket, amelyeket a Vörösmarty téri üzletben ismertek és szerettek meg a japán turisták annyira, hogy otthon sem akarnak lemondani az élvezetükről.

A Gerbeaud igazgatója, Pintér Katalin azt vallja, a cukrászipar jellegzetesen magyar készítménye a dobostorta, a Gerbeaud-szelet és a Gerbeaud-torta, de hozzáteszi: a magyar sütemények a török és a svéd készítmények között félúton, a túlcukrozott édességek és a sós torták között helyezkednek el. Auguszt Elek, aki 1870-ben kapott hatósági engedélyt tabáni cukrászdájának megnyitásához, boldog lenne, ha a fellegek közül lenézve látná, hogy neve és alkotása - hála öt generáció Augusztjainak - 139 éven át fennmaradt. Már három budapesti üzletben kaphatók az Auguszt specialitásai, amelyek között vezető helyet foglal el a Hantás Flóra. Ez nem más, mint levendulavirágban megforgatott, őszibarackdarabokkal díszített, leheletkönnyű citromkrémmel töltött mandulás piskóta. Itt a Hauer cukrászda következne, amely megélt több mint 120 évet, de néhány esztendeje lehúzta a redőnyt.

Top cikkek