Budapest környékén autók akadtak el a hirtelen lezúdult esőben

A Budapest környékére hétfőn hajnalban lezúdult csapadék nyomán nyolc alkalommal riasztották a tűzoltókat.

Mikulás-várás budapesti fürdőkben

Aki gyakori vendég a téli Széchenyiben, az december első hétvégéjén a megszokott fürdőköntöst és papucsot akár tánchoz szabott bikinire is cserélheti.

Hantás Flóra magáért beszél

Olyan krémest, amilyet a tabáni Ruszwurm cukrászdában készítenek, sehol másutt nem kapni.

Zöld, kék és sárga lepkeszárnyak

A Föld valamennyi ruhatervezője összefogva sem tudna színpompásabb kollekciót bemutatni annál, mint amilyet a lepkék - folyamatosan és tervező nélkül - produkálnak.

Séta Soroksár zöld kertjében

Ha valaki ebben a hatvanhektáros soroksári botanikus kertben sétálgat, egyúttal a világot is bejárja.

 

Ez már nem Nemecsek Füvészkertje

Van egy hely Budapesten, amit az olaszok legalább olyan jól ismernek, mint mi magunk. A Füvészkertről van szó, amelynek hazai és külföldi népszerűségét Molnár Ferenc A Pál utcai fiúkban alapozta meg. Ez a kert már nem az a vadregényes zöldterület, amilyen a regény megírásakor volt.

Az a tó sincs meg, ahol Nemecsek fürdött, mert beépítették a területet, klinikát húztak a helyére. Máig meglenne, ha a kert helyét jobban választják meg.

Budapest a századfordulóra körülnőtte az egykor a város határaitól oly messzinek tűnő kertet. Az egyetemnek a gyarapodó lakosság és az orvostudomány fejlődése miatt több klinikaépületre volt szüksége. A természetvédelem már akkor sem állt erős lábakon: a kert még az I. világháború előtt elveszítette eredeti területének kétharmadát. A regényes hangulatú és szakmai szempontból Európa-hírű Füvészkert területén sorra emelkedtek a klinikák épületei.

Az 1960 óta természetvédelmi területté nyilvánított Füvészkert jelenleg mintegy hatezer növényfajjal várja a látogatókat. Színes a sziklakert, az egynyári, valamint a hazai flóra környezetét bemutató gyűjtemény. Gazdag orchidea-, páfrány-, kaktuszgyűjteménye mellett fenntart egy húszezres termés- és maggyűjteményt. Egyedülálló a könyvtára, páratlan a citrus- és trópusi haszonnövényeket is befogadó műemléki Pálmaháza. A kert 85 hazai és 350 egyéb fokozottan védett faj védelméről gondoskodik.

Az egyik külhoni faj valódi különlegesség: a wollemi fenyő. Az ausztrál Új-dél-walesi Nemzeti Park egyik munkatársa 1994 végén túrázás közben figyelt fel egy addig nem látott növényre. Kiderült, hogy egy olyan növényt látott, amelyet addig csupán néhány megkövesedett lenyomatból ismertek. Ez a növény már több mint 200 millió éve létezett, de az a néhány szakember, aki egyáltalán tudott róla, azt hitte, hogy évmilliókkal ezelőtt kipusztult. Ennek a fenyőfélének egy példányát ültették el 2006-ban a Füvészkertben. Májusban újabb átültetés vár a most még edényben zöldellő növényre: az ausztrál nagykövet közreműködésével végleges helyére, ki a kertbe kerül a ritkaság.

A természetvédelmi terület jelentős változás előtt áll: közel 400 millió forintos európai uniós támogatásból korszerűsítik a létesítményeket és bővítik a gyűjteményeket. (1771-es megalapítása óta a Füvészkert még nem kapott ehhez fogható nagyságú pénzügyi támogatást.) A 2010 augusztusáig tartó felújítás részeként jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hajthat végre a botanikus kert.

Info

A terület elhelyezkedéséről, a történetéről, a nyitva tartásról és minden más fontos adatról a www.fuveszkert.org honlapon szerezhető be a szükséges információ.

Hatezer növényfaj várja a látogatót
Hatezer növényfaj várja a látogatót
Top cikkek