Ránduljunk ki Sopronba

Akár télen, akár nyáron keresünk utazási célpontot, akár semmittevésre, akár aktív időtöltésre vágyunk, Sopronnal jól választunk.

Szerbia válságban is csodálatos (és olcsó)

Habár Szerbia Európa egyik legszebb és legérdekesebb országa, a szerb országimázs jelenleg sajnos ismert okokból megrokkant.

Kirándulás a kőszegi Óházhoz

A bakancsos és kerékpáros turisták kedvelt úti célja a Kőszegi-hegységben lévő Óház, no meg a tőle nem messze lévő Hét(vezér)-forrás.

Vadászbárd, nyúlbefogás, és egy motorfűrész

Miért mennénk be egy zárt épületbe - egy múzeumba -, amikor kint gyönyörű a táj, közelükben csobog a patak, beszívhatjuk a fenyők illatát és hallgathatjuk a rigók dalát?

Egy év a lengyeli kastélyban

Gyönyörű környezetben, Tolna megyében, a Völgység nyugati dombjainál fekszik az alig hatszáz lelkes Lengyel. Már a kora Árpád-korban is lakott település volt, nevét az akkor ott élt lengyelekről kapta. A községben büszkék arra, hogy róluk neveztek el egy késő kőkori kultúrát.

 

Költők, színészek és betyárok Sajószentpéteren

Miskolc közelségében nehéz lett volna nagyra nőni, néhány évszázadon át mégis fontos település volt Sajószentpéter. Egykori birtokosai között számos történelmi család olvasható, és számos ismert ember született a városban.

A krónikák szerint már 1281-ben királyi birtokként jegyezték, akkoriban Diósgyőr, majd Dédes várához tartozott. A 15. században megyei közgyűléseknek adott helyet és volt törvényszéke is, 1446-ban pedig országos vásárjogot kapott. Lőcse, Bártfa, és Eperjes városai évtizedekig Szentpéteren tartották gyűléseiket. Az 1890 körül kezdődött iparosítás - amikor megnyíltak a szénbányák és az üveggyár - sokat lendített a térségen.

A 14 ezer lélekszámú város a nagyüzemek bezárása után most kezd magára találni. Jól látható a folyamatos a városfejlesztés, miközben régi értékeiket sem hagyják veszni.

Megmentették Lévay József szülőházát, aki Sajószentpéter sokra tartott szülötte. Az 1825-1918 között élt költő, lelkes hazafi 1848-ban Szemere Bertalan írnokaként vett részt a pozsonyi országgyűlésen. Költészete egyszerű, többnyire a vidéki élet örömeit, öntötte verssorokba. Volt Borsod vármegye alispánja és főjegyzője, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, és a Budapesti Tudományegyetem tiszteletbeli doktora. Fordított Moliere-darabokat, Shakespeare-től pedig a Makrancos hölgy és a Vízkereszt, vagy amit akartok című művek magyarítása fűződik a nevéhez. Miskolcon még életében utcát neveztek el róla.

A Kálvin téri emlékházban Lévay egykori bútorai láthatók. Az épület szomszédságában 18. századi cseh süveges boltozatú kovácsműhely kínál látnivalót, míg a tér másik végében az 1770-ban épült Gedeon-kastély ma iskolaként funkcionál. Közben már elhaladtunk a 14. században épült, majd reneszánsz és barokk stílusra átépített református templom mellett.

Pécsi Sándor, a népszerű színművész is e hely szülötte, a városban iskola viseli a nevét. Ebben alakítottak ki egy emlékszobát, amelyben a színészóriás fotóját és szerepeinek plakátjait állították ki.

Híres embernek számít még Angyal Bandi, a hírhedt alföldi betyár, aki 1760-ban nemesi családban, Szentmártonyi Ónody András néven látta meg a napvilágot a közeli Dusnokpusztán. A betyárnév második feleségéről ragadt rá. A puszták réme négy nyelven beszélt. Üldözték Borsod, Abaúj, Gömör és Hajdú vármegye pandúrjai, 1806-ban bekövetkezett haláláról viszont csak legendaszintű információk vannak.

A városból Lyukóbánya felé nyílik a Pitypalatty-völgy sok-sok természeti csodával. Ritka, védett növényfajok tucatjaival találkozhat a botanikus, a radostyáni református parókián pedig megcsodálhatjuk a 300 éves kocsányos tölgyet. Varbó mellett működik erdei iskola, és egy kiváló adottságú horgásztó. Sajólászlófalván tiszteleghetünk a falu szülötte, az első magyar színész, Egressy Gábor emlékének. A falvakban szépen karbantartott 100-120 éves parasztházak idézik a múltat, Radostyánban pedig kelta temetőre bukkantak a régészek. A helyi református lelkész, Váradi Zsolt minden évben templomtúrát szervez a völgyben, amire idén májusban kerül sor. Ezek az egyházi épületek kétszáz évesek, kivéve a kondóit a maga száz évével. A fekvés, a panoráma sok turistát csalogat erre a bükki tájra.

Info

Megközelítés: Miskolc és Kazincbarcika felől a 26. számú főúton. Vonattal Miskolc vagy Ózd irányából.

Információ: www.sajoszentpeter.hu

Szállás: Radostyáni parókia (5 fő) tel: 06 (48) 424-570

Sajószentpéter, Harica apartmanház, Kossuth út 119.

www.radostyan.ref.hu

Lévay József szülőháza ma a látogatókat várja
Lévay József szülőháza ma a látogatókat várja
Top cikkek