Szállodáknál robbantottak a jordán fővárosban

Feltehetően öngyilkos merényleteket követtek el szerda este a jordániai főváros három előkelő szállodájában; legkevesebb húsz ember vesztette életét, több mint százharmincan megsebesültek.

Biztonsági megállapodás született Irak és Jordánia között

A szomszédok megállapodtak a terrorizmussal és a szervezett bűnözéssel összefüggő információk cseréjében, valamint abban, hogy együttműködnek határőrizeti ügyekben és a Jordániában, illetve Irakban körözött személyek felkutatásában.

Izrael: őszi kóstoló

Az Izraelbe utazásnál igen fontos az időzítés.

Királyok lábnyomában

Újjáépítve, valamikori szépségében várja látogatóit Tournai városa Belgiumban, Brüsszel és Lille között.

Vrsar: tenger, gitárok, luxus

Giacomo Casanova szerzett először hírnevet az elbűvölő isztriai halászfalucskának.

 

Az Ígéret Földje felé

Északon Szíria, nyugaton a háborús Irak, délen a vahabita Szaúd-Arábia, keleten pedig a háborúból éppen csak kilábaló Izrael - illusztris szomszédok között Jordánia változatlanul a béke szigete a Közel-Keleten.

Jordánia - Izrael mellett - az az ország a forrongó régióban, amelyet kis területe ellenére aránylag nehéz alaposan bejárni, legalábbis 2-3 hétnél kevesebb idő alatt. Persze van néhány program és helyszín, amelyet akkor is muszáj megnézni, ha történetesen csak 4-5 napra van szerencsénk Jordániába látogatni.

Talán nincs is ember, aki valaha járt már itt, és kihagyta Petrát. A nabateus királyság egykori központja az ország egyik jelképe, az egy kilométer hosszú és 80-100 méter mély kanyonból előbukkanó, rózsaszín sziklába vájt kincstár pedig az ország legnépszerűbb reklámképe. Ez bukkan fel az utazási irodák plakátjain, de még az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag című filmnek is fontos díszlete volt. Aki azt hiszi, némi kellemes sétával és a kincstár látványával "megúszsza" Petrát, súlyosan téved: a helyszínen barlangba vájt város, ókori színház, királysírok és számtalan kisebb ösvény akár több napra is elegendő látnivalót kínál. És ha valaki még mindig nem tudott vele betelni, helikopteres, tevés, szamaras városnézésre vagy éjszakai sétára is befizethet. Még ennél is inkább természetközeli élményt nyújt a Wadi Rum és a Holt-tenger. Előbbi a világ egyik legváltozatosabb sivatagi tája, ezer színben tündöklő homokos-sziklás terület, míg az utóbbi sűrű sókoncentrációja és az ennek köszönhető "lebegés" miatt vált ismertté. A Holt-tengertől már csak egy óra vezetésre fekszik a főváros, Ammán, de útközben még mindenképpen érdemes megállni a Nébó-hegyen, ahonnan Mózes megpillantotta az Ígéret Földjét. A hegyre épített templom előtti kilátónál stilizált térkép mutatja be nekünk az innen belátható bibliai tájat: Jerikó 27, az Olajfák hegye 46, Betlehem 50, míg a Tiberias-tó 106 kilométerre található innen.

Ammán elsősorban azoknak ajánlható, akiknek nincs sok idejük bejárni Jordánia északi részét, innen ugyanis nagyszerűen meg lehet szervezni a csillagtúrákat az egykor görög-római városokhoz, várakhoz, a keleten lévő romokhoz, valamint a Jordán völgyéhez és a Holt-tengerhez. Ammán felszínesen egyetlen nap alatt bejárható, legfőbb érdekességei az ókori színház, a citadella és az ott lévő régészeti múzeum, amelyben néhány kumráni tekercset is őriznek. A város ezt és pár templomot leszámítva teljesen új.

Még az 1900-as évek elején is csak pár ezres falu volt. Városi karrierje korábbi fényének (egykor ez volt az ammonita királyság központja - innen származik mai neve is), a Damaszkusz és Medina közti Hidzsáz vasútvonalnak, valamint az arab-izraeli háborúk elől ide menekülő palesztinok százezreinek köszönhető. És ha még ez sem lenne elég a figyelem felkeltéséhez, remek éttermekre és meleg fogadtatásra bármikor lehet számítani.

Info

A magyar állampolgárok vízumkötelesek, az egyszeri belépéses vízum ára 6950 Ft. Részletek a jordán konzulátus honlapján: http://www.jordankonzulatus.hu/

Információ Jordániáról általában: www.jordania.lap.hu

Ammáni szállások: http://www.accomline.com/hotels.reservations/Amman.htm

Hátizsákosok már 2 JD-ért (1 jordán dinár = 245 forint) találnak dormitóriumot, romantikusan lerobbant, de tiszta belvárosi szoba 6 JD felett bérelhető.

A Wadi Rum
A Wadi Rum
Top cikkek