Veszélyben három dél-dunántúli település vízkészlete

Több dél-dunántúli települést veszélyeztet két egykori hulladéktároló szennyezett altalaja - erről a Baranya megyei Hidas községben tartott sajtótájékoztatót Bonyhád, Mecseknádasd és Hidas polgármestere.

Vörösbor és szarvasgomba

Nem kell attól félni, hogy unalmasan telnének el a hétvégéink, változatos programokon élvezhetjük ki az utolsó melegebb napokat.

Októberben irány a Dél-Dunántúl

A dél-dunántúli régióban 40 település szállodái, kastélyai, panziói, ökovendégházai, éttermei kínálnak egész októberben kedvezményes ajánlatokat a Vizek éve akció keretében.

Mandulás tél Pécsett

"S íme virágzik a mandulafácska merészen a télben" - olvasható Janus Pannonius az Egy dunántúli mandulafáról című versében, ami jelmondata lehetne a Magyar Turizmus Zrt.

Ismét gurul a Tüzes kerék

A Keleti-Mecsek egyik legszebb völgyében megbúvó kis településen, Óbányán 2001 óta, az Óbányai Német Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezésére felelevenítik a helyi hagyományt, amely az 1970-es évekig töretlenül élt a falubeliek körében.

 

Kikericstúra lesz a Szársomlyón

A Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai a tavasz közeledtével újra indítják természetismertető tankirándulásaikat. Hazánk területén egyedül a Szársomlyón él a fokozottan védett magyar kikerics.

Kivételes alkalom nyílik most (február 14. és 21-én) a fokozottan védett, engedéllyel látogatható Szársomlyó földtani, növénytani, állattani és kultúrtörténeti értékeinek megtekintésére. Maximális létszám 50 fő, előzetes jelentkezés szükséges!

Február 14-én szombaton az "Aktív természetvédelem" programsorozat következő alkalma a Csipegetés következik. Az érdeklődő gyerekek és felnőttek megismerhetik az igazgatóságon folyó természetvédelmi tevékenységet, miközben mindenki aktívan bekapcsolódhat a szakmai munkába. A résztvevők megismerkedhetnek a téli madárgondozás fontosságával; megtudhatják, hogyan és mivel érdemes etetni a különböző madarakat. A szakemberek bemutatják azt az etetési gyakorlatot, amelyet a védett területeken követnek.

Ugyanezen a napon farsangi busóbemutató is lesz a kölkedi Fehér Gólya Múzeumban. A busójárás Mohács messze földön híres és ismert látványos farsangja, karneválja. Alapvetően a mohácsi sokacok hagyományőrző népszokása, de egyben idegenforgalmi rendezvény is. A busójárás közeledtével a több évszázados hagyományú busómaszkfaragás fortélyait, a busójárás történetét, a busók eszközeit ismerhetjük meg egy busómaszkfaragó mester bemutatóján. A programhoz busómaszk kiállítás is kapcsolódik.

A program befejeztével a kölkedi Fehér Gólya Múzeum megtekintését lehet megtekinteni szakvezető segítségével. (D-D. N. P.)

Top cikkek