Regatta storica Velencében

Hogyan írhatnám le a hangulatot? Az izgatott tömeget, amely azt figyeli, hogy feszítik meg a botanikus kertek előtt a legendás spaghetót, a rajtot jelentő kötelet vagy a cölöpverő gépek zaját, miközben a Sant'Andrea della Zirada-templom előtt a Canal Grande medrébe leverik a paleto nevű oszlopot, amit a hajóknak majd meg kell kerülniük.

Rekordmennyiségű hó a Dolomitokban

Több mint harminc éve nem láttak a mostanihoz hasonló mennyiségű havat a sappadaiak.

Verseny a javából

UTAZÁS TOP 50

Mascherenda

UTAZÁS TOP 50

Gyerekbarát Burgenland

Különleges családi ajánlatokkal és programokkal várja a vendégeket Burgenland egész augusztusban.

 

Olasz karnevál - nem csak Velencében

Februárban gyerekkel érdemes Itáliába utazni: Milánótól Szicília alsó csücskéig még a legutolsó kis faluban is rendeznek karneváli felvonulást, van, ahol többet is, és a kisebbek egész hónapban álarcban (Zorrónak, királylánynak, katicának vagy oroszlánnak beöltözve) vonulhatnak az utcákon trombitálva, konfettit és szerpentint dobálva, melyekkel érdekes módon az olaszok nem szilveszterkor, hanem farsang idején temetik be az utcákat.

Az iskolák környékén a turisták vigyázzanak: a diákok borotvahabbal, festéksprével fújják be egymást, vagy tojást hajigálnak az arra járó felnőtteket sem kímélve.

A katolikus Olaszországban karácsony és húsvét között pogányok tombolnak: a rizsporos parókájú velencei Casanovák és dámák arisztokrata karneválosok ahhoz képest, ami "vidéken" zajlik. Elég a Torino-közeli Ivreára gondolni, melynek lakosai milliónyi narancsot vágnak egymás fejéhez. A spanyoloknál ismert paradicsomháború talján változata reneszánsz eredetű: a földesurak babszemeket dobtak a szegényeknek, akik ezt megvetésül egymásra hajigálták. Mára narancs lett belőle: február 21-24. között naranccsal teli kocsi vonul végig Ivrea központján (a zsarnok uraság katonáival), melyről narancszápor zúdul a lázadókra. Ezek kilenc különböző zászlajú csapatban küzdve hasonló erővel viszonozzák a tüzet. Az ivreai szabadságharcban csak az vegyen részt, aki hógolyócsatákhoz edzett, tudva, hogy a narancs jobban fáj, mint a bab és a paradicsom. Váltás ruha mindenképpen ajánlott a facsart narancslében úszó utcákon átélt karnevál utánra.

Családokhoz inkább Viareggio tengerpartja illik, ahol február 8-tól március elsejéig, minden vasárnap 15 órakor a debreceni virágkarneválra emlékeztető kocsik vonulnak fel, virágkompozíciók helyett az olasz közélet gigantikus gipsz-szereplőivel. Azt már tudni, hogy a kormányfő Silvio Berlusconit az idén politikustársait felfaló kannibálként ábrázolják. Viareggióban fizetni kell: az állóhely 15 euró (5 alkalomra 25 euró), gyerekeknek tízéves korig ingyenes, és számoljunk drága parkolódíjjal is.

Az érzelmi kalandra vágyók Marche tartományba, Offidába menjenek, ahol a húshagyókedd előtti napokban az ötezer lakosú kisváros élete leáll, a gyáraktól a polgármesteri hivatalig minden zárva tart, mivel egy bikabőrbe öltözött férfi rohangászik fel s alá Offida utcáin a híres pamplonai bikafuttatáshoz hasonlóan. Az általános kergetőzésben az ellenségek lökdöshetik egymást, a csinos lányokat ölelgetni szabad. Óriás nádkötegek elégetése jelzi a karnevál elmúltát.

Nyugodtabb mulatságot kínál február 22-én a Rimini-Fano közötti 1930-as gőzmozdonyos vonat vagy a Ferrara melletti Centóban a február 8-i és 15-i felvonulás a szépségkirálynő Miss Italia, Ronaldino és Adrian Brody részvételével. Egyedül Rómában nincsen nagyszabású karneváli felvonulás (talán a pápára való tekintettel), van viszont farsangi édesség: csörögefánk (frappe) és golyóalakú cukrozott castagnole. Igazi farsangi bálért viszont muszáj Velencébe menni, máshol ilyet ne keressünk, legfeljebb diszkókban.

Top cikkek