Csempébe öltöztetett Portugália

A portugál örökség leggazdagabb eleme a csempeművészet.

Meseváros mézeskalácsból

A bájos belgiumi Dinant a Meuse völgyében található.

Hátizsákkal Közép-Amerikában

Maja romok, kívánkozó tengerpartok, hatalmas hegyek, felhőbe csomagolt vulkánok, na meg a végtelen dzsungel...

Királyok lábnyomában

Újjáépítve, valamikori szépségében várja látogatóit Tournai városa Belgiumban, Brüsszel és Lille között.

Város a fok közelében - Fokváros

Fokváros alighanem bajban lenne, ha nem emelkedne a hátterében a Tábla-hegy.

 

Portugália télen is csábító

Sokan csodálkoztak azon, hogy mi decemberben utaztunk Portugáliába. Pedig a kontinens e délnyugati csücskében a tél alkalmas városnéző, kultúratapasztaló kirándulásra.

A bizarrnak mondott döntést némi tétovázás előzte meg: menjünk-e egy télen is nyárias helyre, ahol az üdülőhelyre vagyunk zárva, vagy ismerjünk meg addig ismeretlen tájakat. Az utóbbi mellett döntöttünk, már csak azért is, mert az előrejelzés erre az időszakra 12-19 fokos nappali hőmérsekletet ígért. Különösen az ország legdélibb tartományában Algarvéban. És valóban ebben a kellemes karácsonyi időben például fel lehetett keresni Cabo do Sao Vincentét, Európa legdélnyugatibb csücskét, ahol egy közeli homokos strandon a gyerekek kagylókat, csigahéjakat is gyűjthettek. Volt, aki napozott is ott, s láttunk egy merész szörfözőt is.

Algarvéban van még sok látnivaló, Faro tartományi főváros például egy nemzeti parkkal határos, ahol csónakkiránduláson mutatják be az ott telelő madarakat. Gémeket, mindenféle víziszárnyast. Flamingók is vannak. Algarve a portugál felfedezések egyik kiindulópontja volt a XV. században. A helyi kisvárosok erre emlékeztetnek. Ahogy az ötszáz éves mór uralomra is.

Portugáliában könnyű utazni. Az országban az EU-tagság évtizedei alatt kiváló autópálya-rendszer épült ki. A fizetés kapus rendszerben történik, s nem is kasszíroznak minden útszakaszon. (A téli nemszezonnak az is előnye, hogy ilyenkor egészen kedvező szállásajánlatokat és gépkocsibérlési lehetőségeket lehet találni az interneten.) Éppen az autópálya lehetősége csábított át minket egy rövid kirándulásra Sevillába is.

Portugália Lisszabon nélkül elképzelhetetlen lett volna. Az idő kurta volt, de azért így is meg lehetett kóstolni a várost, bejárni a zegzúgos utcákat, felkeresni néhány palotát, megcsodálni az új építészet csodáit. A legfőbb látnivaló természetesen maga a város, méltóságos templomaival, hegyre kapaszkodó utcáival, kis kávézóival, vendéglőivel. A portugálok nem adták meg magukat a nemzetközi kereskedelmi tömegcégeknek, szupermarket-láncoknak. Ahogy a kisvendéglők, kávézók, s a számtalan cukrászda is dacol a gyorséttermi kihívással.

Lisszabon autózhatatlan város, viszont első osztályú tömegközlekedése van. Apró, régivágású villamosai, modern kényelmes buszok, metró egy rendszerben. A jegy olcsóbb, mint nálunk, négynapos bérlet a teljes rendszerre 15 euróba került. A külső kerületek egyenes utcáin közlekednek a Combinókhoz hasonló járművek is, de igazi villamosélményt a kis sárgák adnak. Merészen kapaszkodnak fel a hegyre, fordulnak úgy, hogy az utastól könyöknyi távolságra van a barokk palota falát díszítő csodás kék csempekép, az azulejo.

Télen az általános jó időt megzavarhatja egy-egy özönvízszerű eső. Ilyen alkalomra kiváló program lehet gyerekeseknek az Oceanario. A hatalmas akvárium a világtenger lakóit élőben mutatja meg. Lélegzetállító, amikor elsuhan felettünk az óriás naphal, vagy egy rája.

Ha továbbra is esik ajánlom a Goulbenkian-gyűjteményt. Az örmény olajmágnás hálás volt Portugáliának, amely befogadta, s fantasztikus magángyűjteményt - egy hozzá épített modern múzeummal - az országnak adományozta. Mindenből egy kicsi. Egy Rembrandt, egy Monet, az antik és az iszlám művészet fantasztikus kincsei. Érdemes felkeresni jó időben is.

Info

Goulbenkian Múzeum
Avenida de Berna 45/A

Metró: Sao Sebastiao, vagy praca de Espanha

Nyitva tartás:hétfő kivételével 10-17.45

Belépőjegy: 4 euró, 12 éven aluliaknak ingyenes

Oceanário, Parque das Nacoes

Belépő: 4-12 és 65 év felett: 5,5, teljes jegy 11, családi jegy 26,5 euro

Nyitva tartás: télen 10-18, nyáron 10-20 óráig

Európa délnyugati  vége - felülről
Európa délnyugati vége - felülről
Top cikkek