Magyarország nem került be az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Az ENSZ-közgyűlés megválasztotta az újonnan létrehozandó Emberi Jogi Tanács 47 tagját, Magyarország nem került be a testületbe.

Raúl Castro tárgyalást ajánlott Washingtonnak

Raúl Castro ideiglenes kubai államfő, aki beteg fivérét, Fidel Castrót helyettesíti, felajánlotta szombaton Washingtonnak, hogy a tárgyalóasztalnál oldják meg a két ország közötti történelmi vitát.

A Külügyminisztérium visszautasítja a kubai bírálatot

A Külügyminisztérium határozottan visszautasítja a 29 kubai menekült tervezett befogadása miatt Magyarországnak címzett kubai bírálatokat és az ezzel kapcsolatban kiadott nyilatkozat méltatlan hangnemét.

Florida felé

Orbán új frontot nyitott az Amerika kegyeiért folyó magyarországi pártversenyfutásban: kubait.

Reform Kubában: beszüntetik a munkahelyi közétkeztetést?

A kubai vezetés a munkahelyi étkeztetésnek a beszüntetésére készül a Raúl Castro által jelzett gazdasági kiigazítások, az indokolatlan szubvenciók leépítésének szellemében.

 

Százéves hotel csábít Havannába

Havanna történelmi városmagjának központjában, a Central park sarkán, a Nagy Színház mellett, alig száz méterre a washingtoni Capitolium "másolatától" található a Hotel Plaza. A szálloda most ünnepli századik évfordulóját. 1909. január 3-án hatalmas bállal nyitották meg a szállodát, amely aztán számos világhírességet fogadott. Két ízben is, 1915-ben és 1917-ben itt szállt meg Anna Pavlova orosz balerina, miként a modern tánc megalapítójának tartott amerikai származású, ám európai karrierjét Budapestről indító Isadora Duncan is havannai tartózkodásakor, 1916-ban.

A vendégkönyv tanúsága szerint 1930-ban töltött néhány éjszakát a szállodában Albert Einstein, amikor a kubai tudományos akadémia és a földrajzi társaság kitüntette. A Hotel Plazában több ízben is játszott sakkversenyt Capablanca, s vitrinben őrzik a New York-i Yankees egykori legnagyobb sztárjának, Babe Ruthnak a baseballütőjét, aki a 216-os szobában lakott. Az ötvenes években a Hotel Plaza is - hasonlóan az akkori legkedveltebb havannai szállodákhoz, mint a Nacional, a Riviera, a Sevilla, avagy a Capri - második fénykorát élte, nem kis mértékben annak betudhatóan, hogy az észak-amerikai maffia beszállt az üzletbe, s kaszinót működtetett. Fellépett itt is Beny Moré, a korszak leghíresebb kubai énekese, csakúgy, mint Celia Cruz énekesnő. Castroék győzelmét követően a kaszinókat bezárták, s a Hotel Plaza fokozatosan megkopott, mígnem bezárták. A teljes felújítást követően 188 szobájával 1990-ben nyitott meg újra, amikor a kubai vezetés egyébként is felfedezte a turizmust, mint fontos devizatermelő ágazatot.

A kilencvenes évek derekától gomba módra nőttek a modern szállodák a karibi szigetországban. Egy ideje viszont megfigyelhető, s nem csupán Havanna Óvárosában, hanem vidéki városokban is, hogy újra felfedezik, megszépítik a múlt század első felében épült kisebb, ám hangulatos szállodákat, panziókat.

A megújult Hotel Plaza
A megújult Hotel Plaza
Top cikkek