Göteborg, a park- és iparváros

Göteborg, a második legnagyobb svéd város fekvésénél fogva remek "központi tábora" lehet annak, aki Délnyugat-Skandináviát veszi célba.

Seholszigeten jó lenni!

Hook kapitányt sem kell leküzdeni ahhoz, hogy Pán Péter Seholszigetén egy jót játszszunk.

Állatok - kéznyújtásnyira a schönbrunni állatkertben

A világ legrégibb állatkertjét 1752-ben alapították, úri passzióból, hiszen Mária Terézia férje, Lotaringiai Károly hozta létre, s csak két évtizeddel később nyitották meg a közönséges halandók előtt is.

Virginia: az amerikai múlt és Európa nyomában

Rekonstruált házaival, kosztümös lakosaival a 200-300 évvel ezelőtti világot idézi a Virginia állambeli Williamsburg.

Catez, a szlovén vízi birodalom

Szlovénia legnagyobb termálfürdő komplexumát igazi meseország veszi körbe, ahol bárki kipróbálhatja például, milyen is a gyerekkora kedvenc kalandregényeinek színhelyén, egy igazi indiánfaluban éjszakázni.

 

Élménybánya nyílt a Központi Bányászati Múzeumban

A bányák világát idézik meg elsősorban általános iskolás korú gyerekek számára az élménybányában, amelyet csütörtökön nyitottak meg a soproni Központi Bányászati Múzeumban.

A közgyűjtemény új részlegében tréfás megoldásokkal, interaktív játékokkal keltik fel a gyerekek érdeklődését a műszaki örökség e területe iránt.

Az élménybányát elsősorban az általános iskolás korosztály számára alakították ki, de számítanak a nagycsoportos óvodások érdeklődésére is - mondta Bircher Erzsébet igazgató az átadás alkalmából az MTI-nek.

Az új múzeumi részlegnek a pince ad helyet, ahová csúszdán juthatnak le a gyerekek. A pincében kialakított labirintus sötét terében fejlámpa segítségével tájékozódhatnak, fejüket kobakkal védik, akár az igazi bányászok. Csillével húzhatják át egymást a bánya egyik feléből a másikba, a bányatelefonon kvízt játszhatnak, a fából készült vízkiemelőt pedig kedvükre meghajthatják. A látottakat, élményeiket a múzeumpedagógiai foglalkozásokon osztják majd meg a gyerekek a múzeumi szakemberekkel. Erre a célra közösségi teret rendeznek be a közgyűjtemény emeleti előterében - közölte az igazgató.

A technikatörténeti bemutatók iránt Bircher Erzsébet szerint Európa-szerte fokozódik az érdeklődés. A legfogékonyabb korosztály ilyen jellegű igényeit kívánja kielégíteni a soproni központú, országos hatókörű bányászati múzeum a csaknem kilencmillió forintos projekttel. A tervek megvalósítását a kulturális tárca által - a reneszánsz év keretében - kiírt Hogy unokáink is lássák elnevezésű műszaki örökség pályázaton elnyert forrás és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal támogatása tette lehetővé.

Az élménybányát a Nyugat-magyarországi Egyetem alkalmazott művészeti intézetének hallgatói tervezték és kivitelezték. (MTI)

Top cikkek