galéria megtekintése

A polgármester is volt törpe

3 komment


Borbély Zsuzsa

Múlt a jelenben: a lengyel városban apró mesebeli figurák emlékeztetnek a kommunista múltra.

A lengyel városok előszeretettel választanak valamilyen mesés lényt jelképnek. Ahogy Krakkóé a sárkány és Varsóé a hableány, a negyedik legnépesebb település, Wroclaw szimbóluma a törpe. A gnómok azonban nem középkori legendák, hanem az 1980-as évek politikai eseményei nyomán kerültek a közterekre, háromszáznál is több van belőlük.

Az ironikus üzenet ma is aktuális
Az ironikus üzenet ma is aktuális. Fotó: Lengyel Külügyminisztérium
Lendvai Péter

A kommunista rendszerrel szembenálló Narancs Alternatíva (Pomaranczowa Alternatywa) tagjai a nyolcvanas években narancssárga sapkás törpéket rajzoltak a házfalakra a hatóság által átfestett üzeneteik helyére. Legnagyobb megmozdulásuk az 1988. június 1-jei gyereknap volt, amikor törpének öltözve, narancssárga törpesapkákat osztogatva vegyültek el az így egyre több törpéből álló tömegben. A rendőrök groteszk módon törpéket üldöztek az összezavarodott gyerekek szeme láttára. A helyiek büszkék történelmüknek erre a szeletére, több politikus fel is tünteti életrajzában, hogy részt vett a mozgalomban. Egyikük a város népszerű polgármestere, Rafal Dutkiewicz.

 

Az első – és egyben legnagyobb – törpeszobor, a Papa Krasnal (Papa) 2001-ben került az Agora Kiadó székháza elé. A közeli metrómegállóban az ellenállók gyakran tartottak gyűlést. Aztán 2005-ben már a város vezetése kérte fel Tomasz Moczek helyi művészt, hogy tervezzen öt törpét.

Egyetemi város

Wroclaw Lengyelország negyedik legnépesebb városa, több mint 630 ezren lakják. Öt folyója közül a legnagyobb az Odera. Budapesttől mintegy 700 kilométerre fekszik, onnan autóval, busszal, vonattal és repülővel is elérhető.

A 15-30 centiméteres figurák egyre több helyen tűntek fel. Az önkormányzat után lakó- és munkaközösségek, üzletek, éttermek és bankok helyeztek el hozzájuk illő törpéket a köztereken. Így a dolgok abszurditására figyelmeztető, ironikus szobrokon kívül akadnak pizzafutár vagy bankautomatát használó manók is.

Díszkivilágításban fürdik az óváros Fotó: Lengyel Külügyminisztérium
Díszkivilágításban fürdik az óváros Fotó: Lengyel Külügyminisztérium

A törpevadászatban megéhező látogató stílusosan betérhet az ugyancsak a kommunizmus idejéből megmaradt tejbárok egyikébe. A menzaszerű, hagyományos lengyel fogásokat kínáló, olcsó kifőzdéket részben az állam tartja fenn, egyfajta szociális szolgáltatásként.

Wroclaw (magyarul Boroszló), a leginkább talán Szegedre hasonlító egyetemi város az idén a szokottnál is több kulturális programnak ad otthont, mivel elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.