Vártúrán Kárpátalján

Mit érdemes felkeresni Kárpátalján, ha csak pár napunk van? Egy-egy munkácsi, ungvári és beregszászi séta után látogassuk végig a várakat! Kárpátalja különösen izgalmas terep azoknak, akik szívesen járják be a viharos múltról mesélő középkori erődítményeket.

Heródes építette Cesareát

Izraelben járva, ha időnk engedi, érdemes ellátogatni Cesareába, ahol beleizzadva a történelmi és a modern látnivalókba, rögtön csobbanni is lehet egyet a helyi kibucban a Földközi-tenger egyik legszebb, legkívánatosabb homokos partján.

Jeges túrák a Tisza-tavon

Szemmel láthatóan maguk a szervezők is meglepődtek, amikor kétszáz ember gyűlt össze január 30-án, hogy egy egészségeset túrázzon a Tiszató jegén.

Kismarton nevezetességei egy hétvégén bejárhatók

A Bécsben, Kismartonban, Bécsújhelyen, s a többi, a magyar határhoz közel fekvő ausztriai településeken tett rövid kirándulásokat azért szeretem, mert maradéktalanul tartalmassá tesznek egy-egy hétvégét, de az ember mégsem érzi úgy, hogy véglegesen lemaradt valamiről, amit meg kellett volna néznie.

Városkapukban a kocsonya

Február 19–21. között ismét kocsonyafesztiválra és történelmi időutazásra hívogatja látogatóit Miskolc. A több tucat helyszín közül ezúttal a városkapuknak szánták a főszerepet a rendezők.

 

Kárpátalján Magyarország a karácsonyi bevásárló-turizmus célpontja

Egy felmérés adatai szerint Kárpátalja lakói az idén mintegy 10 millió eurót költenek karácsonyi és újévi ajándékok vásárlására, főként Magyarországon és kisebb részben Szlovákiában.

Egy felmérés adatai szerint Kárpátalja lakói az idén mintegy 10 millió eurót költenek karácsonyi és újévi ajándékok vásárlására, főként Magyarországon és kisebb részben Szlovákiában.

A Kárpátaljai Turisztikai és Információs Központ által 2009. december 1. és 10. között végzett kutatás szerint a kishatárforgalmi engedéllyel rendelkező kárpátaljai lakosok 25 százaléka, azaz mintegy 30 ezer fő tervezi azt, hogy Magyarország valamelyik ukrán határhoz közeli bevásárlóközpontjában szerzi be a karácsonyi és újévi ajándékokat.
A schengeni vízummal rendelkező válaszadók 20 százaléka Budapestet nevezte meg a karácsonyi bevásárlás célállomásaként.

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye azon lakosainak 65 százaléka, akik külföldön szeretnék megejteni a karácsonyi-újévi ajándékok vásárlását, Budapestet jelölte meg olyan helyként, amely széles áruválasztékával megfelel az elvárásainak - adták hírül kárpátaljai internetes hírportálok.

A kutatás szerint a schengeni vízummal rendelkező kárpátaljaiak 10 százaléka Szlovákiában, négy százaléka pedig Bécsben akar bevásárolni karácsonyra.

A megkérdezettek 35 százaléka vélte úgy, hogy a szomszédos országokban kedvezményes áron szerezheti be a divatos árucikkeket. Arra a kérdésre, hogy mennyit szánnaka karácsonyi és újévi ajándékok megvásárlására, a válaszadók 35 százaléka 300-500 euró közötti összeget nevezett meg.

A kutatást végző cég előrejelzése szerint a kárpátaljaiak az idei év végi vásárlásaik során mintegy 10 millió eurót hagynak a szomszédos országok üzleteiben.

 

Top cikkek