Ukrajna csodái

A kárpátaljai Szinevéri-tó lett "Ukrajna hét természeti csodájának" egyike egy tíz hónapja tartó, most lezárult internetes és szakértői szavazás eredményeként.

Légi járat Ungvár és Budapest között

Repülőjáratot indít Ungvár és Budapest között 2009.

Delfinshow Ogyesszában

UTAZÁS TOP 50

A világörökség része lenne Pergamon ősi városa

Pergamon, mai nevén Bergama, Törökország legrégebbi településeinek egyike, amelyet már az őskorban laktak és a görög, valamint a bizánci időkben is jelentős volt.

Dél-Erdélyben autózva

Dél-Erdélyben autózva Vajdahunyadtól érdemes egy kis kitérőt tenni délnek. Hátszegtől a piros 68-as úton Totesdnél kell jobbra kanyarodni Demsus faluhoz, ahol alighanem egész Románia legrégibb, 1311-ből származó ortodox temploma található.

 

Vártúrán Kárpátalján

Mit érdemes felkeresni Kárpátalján, ha csak pár napunk van? Egy-egy munkácsi, ungvári és beregszászi séta után látogassuk végig a várakat! Kárpátalja különösen izgalmas terep azoknak, akik szívesen járják be a viharos múltról mesélő középkori erődítményeket.

A schengeni határokhoz szokott, főleg az EU országaiba utazó kirándulónak már csak emlék a határátkelők kocsisora, a vámellenőrzés, vagy akár az útlevélbe kapott pecsét. Ukrajna, Kárpátalja felé indulva minderre fel kell készülni: az átlagos várakozási idő a leginkább ajánlott beregsurányi átkelőnél is körülbelül egy óra.

Kárpátaljai utunkon Csizmár Sarolta, a beregszászi Tourinform-iroda vezetője kalauzolt bennünket. Pár évvel korábban tanárnőként kezdett el falusi turizmussal foglalkozni, ma viszont már teljes gőzzel a kárpátaljai turizmus fellendítésén dolgozik. Ha szállást keresünk Kárpátalján, érdemes az interneten böngészni a falusi vendégfogadók kínálatában, mert jutányos áron, gyönyörű környezetben, kedves vendéglátásban lehet részünk. A pihenésre az itt szanatóriumnak nevezett gyógyüdülőkben is lehetőség nyílik, ahol különböző kúrákat vehetnek igénybe a turisták.

Mit érdemes felkeresni Kárpátalján, ha csak pár napunk van? Egy-egy munkácsi, ungvári és beregszászi séta után látogassuk végig a várakat! Az ungvári várhoz a Szent Kereszt Felmagasztalása görög katolikus székesegyházat érintve sétáljunk fel a macskaköves utakon. A várban több kiállítás is látható, az ukrán népviseletektől a hangszerekig, ám miután körbesétáltunk, érdemes a vár alatt elterülő skanzent is felfedezni. Különleges élmény, hogy a több mint százezer lakosú megyeszékhely közepén egy domboldalon falusi környezetben érezhetjük magunkat. Különböző vidékek jellemző falusi házait láthatjuk itt, egy magyar parasztházat is.

Munkács felé közelítve a síkságból kiemelkedő dombon álló tekintélyt parancsoló vár látványa fogad. Kárpátalja legszebb állapotban fennmaradt vára ez, helyén már a IX-X. században létezett erődítmény. Volt a Hunyadiaké, Szapolyaiaké, Báthoriaké, majd a Rákóczi-család tulajdona lett. A munkácsi vár bevehetetlen erődítmény volt. Zrínyi Ilona, I. Rákóczi Ferenc özvegye majdnem három éven keresztül állta a császáriak ostromát - ha a belső udvarból tartunk a fellegvárba, átsétálhatunk egy olyan folyosón, ahová a csapdába csalt katonákra a fellegvárból egy erre kialakított nyíláson forró vizet öntöttek.

Zrínyi Ilonát a szultán is megbecsülte, emlékét egy nemrégiben állított szobor őrzi. A vár a Rákóczi-szabadságharc központja lett a XVIII. század elején. Nevezetessége, hogy az 1800-as évek elején Napóleon elől ide menekítették a magyar koronát. Ellátogatott ide Petőfi Sándor is: érdemes megnézni a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum által berendezett kiállítást. A munkácsi várat pár éve szépen felújították, a helyiek is gyakran járnak ide: az itt található kis kápolna esküvők kedvelt helyszíne lett.

S ha már esküvő: tragikus sorsú menyasszony sorsáról mesél a nevickei vár, amelynek már csak a romjai állnak az Ung felett magasodó dombtetőn. A vár elnevezése a szláv neveszta, vagyis menyasszony szóból ered. A kárpátaljai monda szerint a nevickei várúr lányába Munkács és Ungvár várkapitánya is szerelmes volt. A lány nem tudott dönteni, mire a férfiak egymás között intézték el az ügyet: Munkács várura lemondott a lányról, cserébe azt kérte, a frigyből született lánygyereket adják hozzá feleségül. Természetesen a nevickei asszonytól lánya született az ungvári várúrnak, akire 16 éves korában az ígéret szerint a munkácsi várúr igényt is tartott. A lány viszont nem kívánt férjhez menni: menyasszonyi ruhában ugrott le a várfalról. A legenda szerint az ő vére festi pirosra a borostyánnal benőtt várfalat.

Egy másik történet szerint a várat egy pogány szűz építtette, aki tejet és tojást kevert a falakba, hogy erősebb legyen. A gonosz zsarnok uralkodásától a vár lakóit állítólag Mátyás király szabadította meg: ellenállt a szűznek, majd megölte és elégette. Egy harmadik történet szerint pedig a vár neve onnan származik, hogy veszély esetén ide menekítették a környékbeli lányokat, asszonyokat.

Munkács és Ungvár között az útról is láthatjuk a szerednyei várat, amely Kárpátalja egyetlen síkvidéki vára volt. A templomos lovagrend által épített várat egykor szintén bevehetetlennek tartották, ma már csak a romjai láthatók. Vártúránkon nem hagyhatjuk ki a Kölcsey-versből ismert, villámcsapás rombolta huszti vár romjait sem. A várról egy XVII. századi török szerző még az jegyezte fel, tornyai az égig érnek. Már nem ilyen impozáns a látvány - de nem nehéz elképzelni, milyen lehetett mindez pár száz évvel ezelőtt.

Infó

Szállás, idegenvezetés: www.karpataljaturizmus.hu

A vámról és a határátkelésről: http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/ungvar/hu/Konzuliinfo/egyeb_utazasi_tudnivalok.ht

Munkács vára
Munkács vára
Top cikkek