Raktárturizmus, őszi wellness Baranyában

A kikapcsolódásra vágyókat kedvezményes szállásokkal, wellness-szolgáltatásokkal várják Sikondára, Magyarhertelendre és Pécsre. A kikapcsolódásra vágyókat kedvezményes szállásokkal, wellness-szolgáltatásokkal várják Sikondára, Magyarhertelendre és Pécsre.

Rózsák a Tündérek Éjszakáján

Az egyik legfiatalabb füvészkert az országban a Nyíregyházi Főiskola Tuzson János Botanikus Kertje, amely közel öt hektáron fekszik a sóstói erdőben. Télen pálma-, kaktusz- és mediterránház várja a látogatókat.

Kicsinyített pálinkafőzdét tervez a Zsindelyes

Gyógyital a zarándokoknak, huszonegy szobás wellness-szálloda a turistáknak, mini bioecetüzem és kicsinyített pálinkafőzde mindenkinek - ezekre a kulturális-gasztronómiai attrakcióra készül jövőre a Nyírség szívében fekvő Zsindelyes Pálinkafőzde.

Megmutatjuk, mire képes Tokaj

A Tarcal szívében található Királyudvar Pincészet évszázadok óta a magyar borászat fellegvára. A hagyomány szerint már a XI. században innen került bor a király asztalára, később pedig egyike volt azon kiemelkedő birtokoknak, amelyek megalapozták Tokaj jó hírnevét és a tokaji bor legendáját.

Két folyóág közt

Baja Duna-parti város, de a helyieknek inkább a Sugovica a folyó. A valaha volt megyeszékhely a két folyóág között éli mindennapjait.

 

Hagyományőrző húsvét: tojásfestés és piknik

Számos program közül válogathatnak azok, akik húsvétkor elutaznának otthonról – de mégis húsvéti hangulatban szeretnék tölteni az ünnepet.

Hollókőn az ófalu területén zajlanak a húsvéti események: a palóc szokásokat locsolkodás, tojásfestés, kézműves foglalkozások, népi játszótér, népművészeti vásár és gasztronómiai bemutatók is megidézik. Emellett koncertek is lesznek, hétfőn a például fellép a híres erdélyi Szászcsávási zenekar.

A Nyíregyháza melletti Sóstói múzeumfaluban is felelevenítik a húsvéti népszokásokat, lesz húsvéti népszokás-bemutató, kirakódó vásár és tojásfestő verseny is.
Az Ópusztaszeri húsvéti programot talán leginkább azért érdemes felkeresni, mert a látogatók húsvétkor tekinthetik meg először a felújított Feszty-körképet. Az emlékparkban emellett

Igazi családias programot kínál Erdőbénye. A Tokaj-Hegyaljai faluban húsvét vasárnap és hétfőn rendezik meg a Kikelet Pikniket. Kihirdetik a sárgatúró receptverseny győztesét - a hagyományos húsvéti ételt természetesen meg is lehet kóstolni. A helyi pincék mindkét nap nyitva állnak a tokaji borokra kíváncsiak előtt, de a gyerekekkel érkezőkre is gondoltak a szervezők: szombaton bábszínház szórakoztatja a családokat, és lesz báránysimogatás is.

A Matyó Húsvét Mezőkövesden várja a látogatókat: vasárnap és hétfőn a régi településszerkezetet megőrző Hadas városrészben húsvéti ételszenteléssel, kóstolással, húsvéti és népi mesterségek bemutatójával, folklórprogramokkal.

A Pécstől nem messze található Bóly húsvétja az Emmausz-járásról nevezetes. Ez a több mint 100 évre visszanyúló, német eredetű népszokás a magyar falvakban - Bólyon kívül - ismeretlen. Húsvéthétfőn a családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a települést övező pincefaluba, ahol a pincegazdák nyitott ajtókkal és a táj jellegzetes boraival várják őket. Természetesen nem csak a bólyiakat látják vendégül, hanem a messzebbről érkezőket is, akiket különböző folklórprogramok is szórakoztatnak.

Húsvéti locsolkodás Mezőkövesden
Húsvéti locsolkodás Mezőkövesden
Top cikkek