Párizsi metró: legendából közlekedési eszköz

Oh, a párizsi metró: az első, az utolsó, az Edith Piaf, az Yves Montand által megénekelt, melynek a szagát Casablancából sírja vissza "Ilsa".... A valóság prózaibb: a párizsi metró éppen olyan piszkos, büdös, zsúfolt, mint más világvárosok metrója.

Borcsatát vesztett elzászi város

Franciaország elzászi térségében található egy igazi kis középkori borváros, Riquewihr. Itt állították elő mintegy kétszáz éven keresztül a Tokay nevű bort, amíg a borvidékük védelmében kiálló magyar borosgazdák az uniós csatlakozás után el nem érték, hogy a tokaji bor márkanevet ne használhassák más országok.

Haldoklik Párizs éjszakai élete?

Petíciót kezdeményezett az éjszakában dolgozók Technopol nevű egyesülete Párizs éjszakai életének megmentésére. A hatóságok "represszív és moralizáló" eljárásai elleni tiltakozást eddig 13 ezren írtak alá.

Sztrájkolnak a legismertebb párizsi múzeumok

A kulturális minisztérium alá tartozó dolgozókat tömörítő összes szakszervezet sztrájkba lépett. Múlt héten zárva volt a Louvre, Versailles, de a Musée d’Orsay is: vasárnap úgy tűnt, hogy a sztrájk véget ér, most azonban inkább úgy látszik, hogy új lendületet kap.

Jelentős fennakadások a párizsi repülőtereken

A havazás miatt pénteken is jelentősek voltak a fennakadások a párizsi repülőtereken. Az előző nap törölt járatok utasainak egy része a terminálokban várakozva töltötte az éjszakát.

 

Francia séfek tartanak főzőtanfolyamot a metróban

Franciaország legnagyobb séfjeitől tanulhatnak főzni három napon keresztül a párizsiak a francia főváros egyik legforgalmasabb metróállomásán, a Miromesnil megállóban.

Franciaország legnagyobb séfjeitől tanulhatnak főzni három napon keresztül a párizsiak a francia főváros egyik legforgalmasabb metróállomásán, a Miromesnil megállóban. A mesterszakácsok a sietős utazók kérdéseire is szívesen válaszolnak és igazi konyhatitkokat is elárulnak. 

A szerelvényekből az illatoktól láthatóan meglepődve kiszálló utasokat elsőként az idei év legjobb francia séfjének választott Eric Fréchon várta. A mindig rohanó párizsiak jelentős része pedig megállt és érdeklődve figyelte a bemutatót. 

A Michelin étteremkalauz legújabb kiadásának egyetlen új háromcsillagos séfje kedden délben kivételesen magára hagyta 120 szakácsát a francia politikusok, és elsősorban Nicolas Sarkozy államfő kedvenc éttermében, a Hotel Le Bristolban, és hóna alatt néhány alapvető hozzávalóval levonult a patinás szálloda közelében található metrómegállóba. 

A mesterszakács a Le Bristol étlapján is szereplő mézes vajon átsütött, majd narancslében továbbfőzött, és végül fűszeres gyümölcskenyérben megforgatott sárgarépát kínált a párizsiaknak. Míg az előkelő étterem vendégei legalább harminc eurót fizetnek a kedvelt fűszeres-édes finomságért, a séf elárulta, hogy kevesebb, mint egy euróból bárki elkészítheti magának. 

"Az emberek gyakran nem mernek főzni. Nekünk, séfeknek kell megmutatni, hogy nagyon egyszerű és olcsó dolgokat is könnyen el lehet készíteni" - hangsúlyozta Fréchon. 

Az egyik nagy üzletlánc által szponzorált eseménnyel a párizsi közlekedési vállalat (RATP) célja az, hogy a biozöldségek divatját élő francia gasztronómia alapfogásait mindenki számára elérhetővé tegye.

Fréchon után két másik nagy mesterszakácstól, Patrick Bertrontól és Patrice Caillault-tól tanulhatnak főzni a párizsi metró utasai. Szerdán a káposzta, csütörtökön pedig a burgonya ígérkezik a receptek legfőbb összetevőjének.

Top cikkek