Francia séfek tartanak főzőtanfolyamot a metróban
Franciaország legnagyobb séfjeitől tanulhatnak főzni három napon keresztül a párizsiak a francia főváros egyik legforgalmasabb metróállomásán, a Miromesnil megállóban. A mesterszakácsok a sietős utazók kérdéseire is szívesen válaszolnak és igazi konyhatitkokat is elárulnak.
A szerelvényekből az illatoktól láthatóan meglepődve kiszálló utasokat elsőként az idei év legjobb francia séfjének választott Eric Fréchon várta. A mindig rohanó párizsiak jelentős része pedig megállt és érdeklődve figyelte a bemutatót.
A Michelin étteremkalauz legújabb kiadásának egyetlen új háromcsillagos séfje kedden délben kivételesen magára hagyta 120 szakácsát a francia politikusok, és elsősorban Nicolas Sarkozy államfő kedvenc éttermében, a Hotel Le Bristolban, és hóna alatt néhány alapvető hozzávalóval levonult a patinás szálloda közelében található metrómegállóba.
A mesterszakács a Le Bristol étlapján is szereplő mézes vajon átsütött, majd narancslében továbbfőzött, és végül fűszeres gyümölcskenyérben megforgatott sárgarépát kínált a párizsiaknak. Míg az előkelő étterem vendégei legalább harminc eurót fizetnek a kedvelt fűszeres-édes finomságért, a séf elárulta, hogy kevesebb, mint egy euróból bárki elkészítheti magának.
"Az emberek gyakran nem mernek főzni. Nekünk, séfeknek kell megmutatni, hogy nagyon egyszerű és olcsó dolgokat is könnyen el lehet készíteni" - hangsúlyozta Fréchon.
Az egyik nagy üzletlánc által szponzorált eseménnyel a párizsi közlekedési vállalat (RATP) célja az, hogy a biozöldségek divatját élő francia gasztronómia alapfogásait mindenki számára elérhetővé tegye.
Fréchon után két másik nagy mesterszakácstól, Patrick Bertrontól és Patrice Caillault-tól tanulhatnak főzni a párizsi metró utasai. Szerdán a káposzta, csütörtökön pedig a burgonya ígérkezik a receptek legfőbb összetevőjének.