galéria megtekintése

Aranymosás hat euróért

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 10. számában
jelent meg.


Boros Jenő
Népszabadság

A Riesslegger-Mayr család mindig jókor váltott. A nagyapa egyetlen Steyr teherautóval kezdett a háború után építő-anyagot fuvarozni, aztán az üzlet olyannyira jól ment, hogy hétre szaporodott a járműflotta.

Közben a nagymama sült csirkét és teát kínált a házi büfében a sofőröknek. A hatvanas években sebességet és profilt váltott a család, melynek immár a harmadik nemzedéke szolgálja a turizmust, Ausztria meghatározó gazdasági ágazatát.

a hangulatos sörözők egyike a salzburgi dóm szomszédságában
A hangulatos sörözők egyike a salzburgi dóm szomszédságában
Fotó: Salzburgi Turisztikai Hivatal

A magyarok kedvelt téli célpontja az alpesi ország, és nem csak síeléskor: az osztrák gazdasági kamara összeállítása szerint a külföldi munkavállalók között honfitársaink aránya a legmagasabb.

 

Ez sokszor jelent segítséget a sógoroknál a magyar turistáknak az étlapok tanulmányozásakor...

Aranymosás hat euróért

Salzburggal elfogult vagyok, mert Budapest, Firenze és Isztambul mellett egyik kedvenc városom. Kulturális értékei mellett egyéb idegenforgalmi látványosságokban is gazdag a tartomány.

A Salzburg tartománybeli családias Raurisi-völgy és Taxenbach település kevéssé ismert, pedig már a XIII. században igazi aranybánya volt. Napjainkban nem a mélyben, hanem a felszínen kereshetnek kincset az aranymosók. Az egynapos program hat euróba kerül, ennyiért kapnak asztalt meg eszközöket. Igazi családi program kincset keresni a patakparton, még akkor is, ha értékes rögök helyett csak élményeket vihetünk haza.

Félúton a hófödte Kitzsteinhorn felé A szerző felvétele
Félúton a hófödte Kitzsteinhorn felé
A szerző felvétele

A térség komoly idegenforgalmi központtá fejlődött, és már nem csak síterepe vonzó, hiszen szinte egész éves a szezon: naponta több program között lehet válogatni, legyen az bringázás, gyalogtúrázás vagy sziklamászás. A bevezetőben említett család által üzemeltetett Hotel Rauriserhof jó példája a trendnek: az ezer négyzetméteres spa igazi wellnessbirodalom, a medence mellett több szauna közül lehet választani, négy teniszpályájából kettő pedig télen is használható. Korcsolyapálya pedig minden faluban van.

Kulináris Ösvény

Ha nem csak a sportok iránt érdeklődik valaki, akkor induljon el a kulináris ösvényen, és látogasson Alexandra Fankhauser tanyájára: a Kalchkenalm főépülete több mint négyszáz éves, gerendáinak többsége még eredeti. Konyhájában pedig az is aktivizálódik, aki még soha nem főzött, ha ideje van, megtanulhat fával fűtött kemencében kenyeret sütni, akár fehéret vagy barnát. A gyalogosok élvezhetik a házi pálinkát, a járművezetők a természetes gyümölcsleveket. És ha még bírja valaki szusszal, sétálhat a romantikus település főutcáján, ahol a gyalogosokon kívül csak a lovas szán hajthat be: a pacik nyakában csilingelő rezek messziről jelzik a romantikus fogatot.

A közeli természetvédelmi park ezer négyzetkilométere alig lakott: itt csak a gyalogtúrázás, a sífutás és a szánkózás engedélyezett. Lift nincs, legfeljebb motoros szán húzza fel a látogatókat a fennsíkra. A merészebb vállalkozóknak ott vannak a jégcsapok és a sziklák, amelyeket megfelelő felszereléssel és persze profi hegyi vezetővel meg is lehet mászni. És persze ott van még a szűz havi túrázás bakancsban vagy hótalppal.

Valamennyi osztrák régióban egyelőre a tél viszi az üzletet. Már ha van hó, mert az utolsó november és december mostohán bánt a síterepekkel, igaz, bőséges havas égi áldásra lehet számítani márciusban is. De a salzburgi régió és az Alpok hó nélkül is gazdag programokat kínál.

Síeljen tavasszal is!

Ha valaki még tavasszal is inkább síelni akar, akkor a hóbiztos gleccsert válassza, például Zell am See-Kaprunt: a háromezer méter feletti területen van jégtábor, jurtabár, bányászmúzeum és persze páratlan kilátás a csúcsról a gyönyörű lejtőkre, ahonnan a 138 kilométernyi sípálya indul. Az Alpok legmagasabb barlangmozijában, a 3029 méteres Kitzsteinhorn tetején fesztivál győztes film látható a térség történetéről, szépségeiről, ami különösen akkor hálás program, ha kinn köd van, vagy viharos szél. A külvilági kapcsolat állandó, mert még a legkisebb hüttében is ingyen wifire lehet csatlakozni, amit imádnak a szelfizők, meg a munkától elszakadni nem tudók.

kaprun, tauern spa, a húszezer négyzetméteres fürdő- és wellness-birodalom
Kaprun, tauern spa, a húszezer négyzetméteres fürdő- és wellness-birodalom
Fotó: Salzburgi Turisztikai Hivatal

Síelés után érdemes ellátogatni a völgyben fekvő Tauern Spa húszezer négyzetméternyi fürdő- és wellnessbirodalmába vagy/és a várkastélyba. A technika iránt érdeklődőknek és a laikusoknak is érdekes a közeli Vötter Szálló, amelynek kertjében 1894-es gőzmozdony és vasúti kocsi áll, a föld alatti csarnokban pedig gazdag autó- és motorgyűjtemény várja a látogatókat. Többek között olyan ritkaságokkal, mint az első gleccservasút kocsija vagy a világrekorder kabrióbusz.

Kellemes pályákat kínál ugyanazzal a kapruni bérlettel a Schmittenhöhe síterep, ahová a Porsche dizájnstúdió által tervezett kabin repít fel. Apropó bérlet: a térség 2500 kilométernyi pályájára érvényes a Salzburg SuperSkiCard, amely a kivilágított éjszakai síterepekre is érvényes.

Salzburg tartomány

Salzburgban még fesztiválszünetben is pezsgő az élet. Csodálatos város gyönyörű környezetben, kulturális és idegenforgalmi központ, amely minden évszakban lenyűgözi a látogatót. A régió 7156 négyzetkilométernyi területén több mint félmillióan élnek, a vendégágyak száma 204 ezer. A 22 síterepen száz téli üdülőhely, 2500 kilométernyi sípálya és 757 felvonó várja a vendégeket. Korcsolyázni 66 jégpályán és tavon lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.