Múzeum a vágóhídon

Lehet-e egy hentesből idegenvezető? Lehet bizony, sőt akad ilyen több is, mindenekelőtt a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének veterán tagjai körében. A jó hírű céh képviselői a gyulai régi vágóhíd egyik épületében létesített múzeumukban várják az érdeklődőket.

Kalandra fel - „Winecaching” a Mátrai borvidéken

A geocaching mintájára egyelőre csak néhány ládát helyeztek ki a szervezők, a kezdeményezés azonban máris megtetszett a borvidék főszereplőinek, így hamarosan megindulhat az igazi kincsvadászat.

Megmutatjuk, mire képes Tokaj

A Tarcal szívében található Királyudvar Pincészet évszázadok óta a magyar borászat fellegvára. A hagyomány szerint már a XI. században innen került bor a király asztalára, később pedig egyike volt azon kiemelkedő birtokoknak, amelyek megalapozták Tokaj jó hírnevét és a tokaji bor legendáját.

Vízumkényszerrel fenyegeti Kanada a magyarokat

Mexikó és Csehország után Magyarország lehet a harmadik állam, amely ellen Kanada egy éven belül vízumkényszert vezet be.

Városkapukban a kocsonya

Február 19–21. között ismét kocsonyafesztiválra és történelmi időutazásra hívogatja látogatóit Miskolc. A több tucat helyszín közül ezúttal a városkapuknak szánták a főszerepet a rendezők.

 

Dobos tortával és kuglóffal népszerűsíti a magyar ízeket Kanadában a "Magyar Lány"

Suzanne Urpecz blogjának több mint tízezer olvasója van világszerte, de a magyar származású újságírónak az az álma, hogy egyszer saját torontói éttermében kínálja a közép-kelet-európai fogásokat. Egyelőre csak hagyományos süteményekkel kényezteti a kanadaiakat.

Suzanne Urpecz Montrealban született, édesapja magyar, édesanyja pedig osztrák, így nem csoda, ha hasonló ízekkel ismerkedett meg, mint bármely magyar kisgyerek. "Egy hagyományos európai otthonban nőttem fel: fantasztikus ételekkel és európai kultúrával. Sok magyar ételt ettünk, például gulyást és töltött káposztát" - mesélte nekünk e-mailben Suzanne Urpecz, aki eredetileg újságíróként végzett, ám minden vágya, hogy saját éttermet nyisson Torontóban, amely hagyományos magyar ízekkel csábítja a kanadai vendégeket. "Szeretném, ha egy olyan kozmopolita városban, mint Torontó, lenne egy olyan magyar étterem is, amely a magyar gasztronómia legjavát mutatná be. Egyébként léteznek magyar éttermek, amelyek főleg hagyományos, házias konyhát visznek."

Suzanne Urpecz 10 hónappal ezelőtt indított blogja mára havonta tízezer olvasót vonz Magyarországtól az Egyesült Államokig. "Nem gondolom, hogy a főzés izgalmasabb lenne, mint az eredeti szakmám, az újságírás. A blogban azt élvezem, hogy mindkét szenvedélyemnek hódolhatok: a kommunikációnak és a gasztronómiának" - mondja.

Suzanne jelenleg a torontói George Brown College-ban tanul "kulináris művészeteket" és megrendelésre hagyományos süteményeket süt rendezvényekre, esküvőkre. Dobos tortától kezdve a vaníliás kiflin keresztül az Esterházy-tortáig szinte bármit. Elmondása szerint a magyar konyha az alapvető gulyáson és csirkepaprikáson túl egyelőre nem túl ismert Kanadában, annak ellenére, hogy számos magyar delikát üzlet van.

"A magyar származású kanadaiak közül sokan teljesen asszimilálódtak, de sokan ragaszkodnak a hagyományokhoz - ebben az ételek is segítenek. Remélem, hogy a blogom is hozzájárul ehhez, valamint ahhoz is, hogy minél többen megismerjék a magyar és közép-kelet-európai gasztronómiát" - mondja Suzanne Urpecz, aki blogjával a kis, magyar ételeket kínáló üzleteknek is próbál segíteni. Nehéz ugyanis jó minőségű alapanyagokat, például fűszerpaprikát vagy magyar borokat beszerezni.

Suzanne Urpecz
Suzanne Urpecz

"Nemrég jártam Magyarországon, Ausztriában és Csehországban is. Budapesten is számos étteremben megfordultam és lenyűgözött az ételek és a borok gazdag választéka. Azt tapasztaltam, hogy Magyarországon nagyon szenvedélyesen viszonyulnak az ételekhez. Tokaj viszont sokkal több figyelmet érdemelne" - mesél európai tapasztalatairól.

A Hungarian Girl blogon a német Bratwursttól a vaníliás kiflin, a császármorzsán és a lengyel céklalevesen át az orosz ételekkel is megismerkedhet az olvasó. Tanulhatunk a házi tészta rejtelmeiről, és felfedezhetjük a magyar borvidékeket is.

 

num_article=521881|num_paragraph=0|num_seq=0|num_picture=214971|txt_caption=Hagyományos sütemények |txt_author=|txt_source=|txt_align=left|num_width=625|num_ratio=|
nol_oldNolPicture
mceBlockPasteEnd
Top cikkek