Őszi wellness szőlőmagolajban

Újdonságok sokaságával csábítják őszi wellnesshétvégére a vendégeket a zalai fürdővárosok: van, ahol csokoládéban, szőlőmagolajban, fügemézben is meg lehet mártózni.

Sétahajóval a Tisza és a Bodrog hullámain

Fellendülőben van a vízi turizmus Észak-Magyarországon, hiszen mindkét hajózható folyón élénk a forgalom.

Lakott sziget

Nem a most véget ért fesztiválszigetre gondolok, hanem a régi bevált Margitszigetre.

Különleges négyzetkilométer

Séta a Margitszigeten.

Hévíz: ezerkétszáz évig feküdt a padlón

Egy népvándorláskori ház padlóján női holtestet találtak.

 

Budapest és Hévíz a világ legjobb gyógyturisztikai ajánlatai között

Budapest a 8., Hévíz pedig a 37. helyen szerepel a TripAdvisor információs portál legjobb gyógyturisztikai ajánlata között. Az idei év első hét hónapjában Magyarországon a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek 9,8 százalékát, vendégéjszakáinak 13,6 százalékát regisztrálták gyógyszállodában.

Budapest a 8., Hévíz pedig a 37. helyen szerepel a TripAdvisor információs portál legjobb gyógyturisztikai ajánlata között. A Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) pénteki közlése szerint a TripAdvisor az utazók számára a világ egyik legmeghatározóbb véleményformáló portálja.

A nemzeti turisztikai marketing szervezet Vizek Éve 2008 kampányévének tapasztalatai is azt mutatják, hogy az egészségturizmus iránt kifejezetten jelentős érdeklődés mutatkozik belföldön és külföldön egyaránt. Az MT Zrt. az egészségturizmus kedvező turisztikai hatását figyelembe véve - a turisztikai szakmában tevékenykedők megkérdezése alapján idén döntött arról, hogy a 2011-es évet az Egészségturizmus Évének szenteli.

Az idei év első hét hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek 9,8 százalékát, vendégéjszakáinak 13,6 százalékát regisztrálták gyógyszállodában. A szállodák esetében minden 100 vendégből 14 gyógyszállodát választott, a szállodai vendégéjszakáknak pedig 19,5 százalékát töltötték a gyógyszállókban.

Január-júliusban a gyógyszállodák vendégeinek 59,2 százaléka, vendégéjszakáinak 48,4 százaléka származott a belföldi vendégektől. A vizsgált időszakban az átlagos tartózkodási idő a gyógyszállodákban meghaladta a kereskedelmi szálláshelyi 2,6 napos átlagot, és 3,6 éjszakát tett ki. A külföldi vendégek átlagosan 4,5 éjszakát, a belföldi vendégek 2,9 éjszakát töltöttek a magyarországi gyógyszállodákban.

Július 31-én a Központi Statisztikai Hivatal 54 működő gyógyszállodát és 89 wellness-szállodát tartott nyilván. A gyógyszállodák 14.240, a wellness-szállodák 13.219 férőhellyel rendelkeztek.

Január-júliusban a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága 54,5 százalék, a wellness-szállodák szobakapacitás-kihasználtsága 38,8 százalék volt, míg a szállodák átlagos kihasználtsága 41,3 százalékot tett ki.

Az idei év első hét hónapjában a gyógyszállodák 10,6 milliárd (-2,8 százalék), a wellness-szállodák 6,9 milliárd (-2 százalék) szállásdíj-bevételt realizáltak. A gyógyszállodák esetében a szállásdíj-bevétel 41,4 százaléka, a wellness-szállodák esetében 77,8 százaléka származott a belföldiektől.

Hévíz várományos, de lehet, hogy végül az egész Balatonnal pályázunk a világörökségi címre
Hévíz várományos, de lehet, hogy végül az egész Balatonnal pályázunk a világörökségi címre
Top cikkek