Fadd-Dombori: kinek a nyugalom, kinek a buli

Tolna megyében, a Holt-Duna partján fekszik Fadd-Dombori, az igen kedvelt üdülőfalu.

Balf: boroshordó és bicikli a tűzfalon

A boroshordó házi borozót sejtet. Míg a 8-10 méter magasra pedálozott drótszamár azt, hogy ott, a Fertő tó közelében futnak össze a nemzetközi kerékpárutak.

Kampányszív: tippek Valentin-napra

Ha kell egy kis romantika, számos érzelmes program és helyszín közül választhatunk Valelntin-napon, bár február 14. elsősorban a virágkötő lobbi és Bálint gazda nagy napja.

Jeges túrák a Tisza-tavon

Szemmel láthatóan maguk a szervezők is meglepődtek, amikor kétszáz ember gyűlt össze január 30-án, hogy egy egészségeset túrázzon a Tiszató jegén.

Városkapukban a kocsonya

Február 19–21. között ismét kocsonyafesztiválra és történelmi időutazásra hívogatja látogatóit Miskolc. A több tucat helyszín közül ezúttal a városkapuknak szánták a főszerepet a rendezők.

 

Bicikliút épülhet az egykori vasfüggöny mentén

Az egykori vasfüggöny mintegy 6800 kilométeres nyomvonalán tervezett kerékpárútról folytatnak megbeszéléseket hét ország szakemberei szerdán Sopronban.

Az egykori vasfüggöny mintegy 6800 kilométeres nyomvonalán tervezett kerékpárútról folytatnak megbeszéléseket hét ország szakemberei szerdán Sopronban. Az Európai Bizottság támogatásával megszervezett találkozón ismertetik a projektet, amely több országot és határon átnyúló védett területet köt majd össze - mondta Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. nyugat-dunántúli marketingigazgatóságának vezetője az MTI-nek.

A húsz évvel ezelőtt lebontott vasfüggöny csaknem negyven évig osztotta meg Európát a Barents-tengertől a Boszporuszig. Ennek megfelelően alakítanák ki a túraútvonalat, amelynek természeti, történelmi és kulturális értékei jelenthetnek vonzerőt a kerékpárosoknak, illetve a gyalog túrázóknak.

A nyomvonal változatos tájakon, nemzeti parkokon halad keresztül, amelyek elsősorban azért maradhattak érintetlenek, mert államhatárok közelében voltak, s emiatt korábban tilalmi zónákba tartoztak. A nyomvonal kulturális értékét megannyi emlékhely, szabadtéri múzeum, emlékmű növeli, amelyek Európa megosztott történelmére és az annak véget vető közép-kelet-európai rendszerváltásra emlékeztetnek.

A vasfüggöny lebontását követően a korábbi határvonal mentén több kerékpárosprojekt valósult meg főként Németországban, Ausztriában, néhány Magyarországon, Horvátországban is. Ezeknek a regionális utaknak a bővítését és összekötését tervezik a vasfüggöny-nyomvonal projekttel.

A soproni műhelykonferencia a második lesz a varsói után. A sopronit egy dél-európai találkozó követi a Balkánon - mondta Tama István. A találkozók az első fontos lépést jelentik az együttműködésben érintett régiók közötti hálózatépítéshez - tette hozzá a turisztikai szakember.

 

Top cikkek